Genenbank op de bres voor schorseneren

19 januari 2011

Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) verzamelt zaden van alle nog bestaande rassen schorseneren. Het wil daarmee voorkomen dat de groente, die volgens het CGN tot het cultuurhistorisch erfgoed van Nederland behoort, voorgoed verdwijnt.

Schorseneren lijken op asperges met een dikke, zwarte schil. De groente wordt ook wel armeluisasperge genoemd. Bij het schillen van de langwerpige, donkere wortels komt namelijk een kleverig melksap vrij. Dit feit heeft de groente de bijnaam “keukenmeidenverdriet” of “huisvrouwenleed” opgeleverd.

In vorige eeuwen werden schorseneren in Nederland veel gegeten. Hoewel de groente in de biologische keuken nog wel wordt gebruikt, is de teelt toch niet meer te vergelijken met de hoeveelheid die vroeger op de markt kwam, aldus het CGN. Behalve in Nederland worden schorseneren nog op kleine schaal in Belgiƫ en Frankrijk geteeld.

Groenten zijn nog ondervertegenwoordigd in de wereldwijde genenbanken, zegt het CGN. Nederland wil zich specialiseren in het behoud van zaden van groenten. Genenbanken zijn van belang voor het behoud van genetische diversiteit en identiteit van de soorten. Wetenschappers gebruiken materiaal van genenbanken om nieuwe soorten te ontwikkelen en eigenschappen van verdwenen soorten te onderzoeken.
Bekijk ook eens de website van het CGN.

Bron: De Telegraaf

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk

Over deze site

Schorseneren.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Schorseneren.nl alles over het doel van deze site.