Schorseneren, een voedzame groente

28 december 2010

Schorseneren een voedzame groente folder Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Via Marktplaats kocht ik een stapel groente- en fruitpromotiefolders uit België. De folders zijn een uitgave van Verbond van Coöperatieve Tuinbouwveilingen uit Leuven. Een van de folders was de folder: Schorseneren, van september tot mei, een voedzame groente. De folder bevat veel informatie en recepten. Het mooie Belgische Nederlands nodigt uit tot koken en genieten van die lekkere Belgische schorseneren!

De folder start met de voordelen van schorseneren:

 • Schorseneren kunnen goed bewaard worden met behoud van de goede eigenschappen
 • Schorseneren bevatten onder groentegewassen haast de hoogste calorische waarde: 100 gram gekuiste schorseneren bevatten inderdaad 14,8 gram koolhydraten.
 • slechts weinige groenten hebben een zolange verbruiksperiode waarbij vooral in aanmerking moet genomen worden dat de Belgische schorseneren steeds vers geoogst worden.
 • Belgische schorseneren zijn bovendien van uitzonderlijke kwaliteit. De schil is donkerbruin tot zwart van kleur en de wortel melkwit. Afgekookt blijft de wortel vast en wit, wat de smaakeigenschappen sterk beïnvloedt. Dit is een van de redenen waarom de Belgische en ook de buitenlandse verwerkingsindustrie de voorkeur geven aan Belgische schorseneren.

Kortom het Verbond van Coöperatieve Tuinbouwveilingen uit Leuven slaat af en toe een beetje door maar leuk om te lezen is het wel!

In de folder staan verder de onderstaande recepten:

 • Schorseneren op eenvoudige wijze bereid
 • schorseneren in bechamelsaus
 • gegratineerde schorseneren
 • gegratineerde schorseneren met ham
 • gebakken schorseneren met champignons
 • schorsenerentoast
 • schorsenerenbeignets

Zowel schorseneren met champignons als schorsenerenbeignets wil ik zeker nog een keer maken. Leuk om deze promotie te lezen maar de lofzang op de Belgische schorseneer lijkt mij wat overdreven. Een goede Nederlandse, Duitse of Franse teler kan vast en zeker ook heerlijke schorseneren telen!

Reacties

 1. Jaël 5 januari 2011 11:02 uur

  Leuke site! Maar ik mis wat informatie over de smaak van schorseneren en waar het goed mee te combineren is. En waarom moet je ze met wat azijn koken? Zuren gaan de garing van groente toch tegen? Ik had zelf het idee om ze in de melk te koken. (ik heb ze nog nooit gegeten dus!)

 2. Okke Amerongen 15 januari 2011 14:42 uur

  De smaak van schorseneren is zacht, romig en een beetje nootachtig. Het is goed te combineren met wat zachtere smaken zoals room, vleessoorten met een milde smaak etc. Het zuur voorkomt het verkleuren. Omdat je er maar een scheutje azijn bij doet heeft dit geen gevolgen voor de garing van de groente. Het zuur voorkomt de verkleuring, ook het koken in melk heeft dit effect.

 3. Rob Bakker&Anja de Kruijf 1 februari 2011 20:54 uur

  Schorseneren gekocht bij de C1000 in een nieuwbouwwijk in Woerden. Hadden ze ooit misschien wel eens gegeten in een restaurant, maar nu toch eens eindelijk thuis.Gewoon gekookt met een kaassaus op tafel. Daarbij gekookte piepers en een verse salade en een heerljk karbonaatje. Het geheel geflankeerd met een glas wijn. Als toet twee bollen ijs met slagroom en ijskoekje. Nu aan de koffie&thee en zijn blij dat we niet in Egype verblijven. Leuke site trouwens met een perfecte link naar Drs. P.

 4. Okke Amerongen 2 februari 2011 07:10 uur

  Nou Rob en Anja dit klinkt heerlijk! Aardappelen, groente en vlees met ijs toe. Bedankt voor het compliment voor de site!

 5. c.a.hendriks 14 april 2011 01:07 uur

  Ik heb deze avond er nog geschild en bereid. Mijn handen waren helemaal bruin maar dit maal had ik met een mild schuurmiddel en borstel dat snel weer schoon.. Schorseneren met een beetje gerookt paprikapoeder uit La Vera en gebakken aardappeltjes, bos-ui, biologische spekblokjes en mais-ei. Toefje citroenmayonaise er op en smullen maar.

 6. Okke Amerongen 17 april 2011 08:56 uur

  Klinkt heerlijk Kees!

 7. wil kouwen van de velden 28 december 2011 19:31 uur

  Als kind schilden we de schorseneren heel dun en knabbelden ze lekker rauw op goed lang kauwen dan waren ze nog lekkerder, onze vader teelde ze zelf , dus je mocht zovel eten als je wilde , dit was ik de jaren 1939 tot 1945

 8. Okke Amerongen 29 december 2011 08:16 uur

  Hallo Wil, Ik heb nog eigenlijk nooit rauwe schorseneren gegeten. Door jouw tip weet ik nu dat ze ook rauw lekker zijn. Bedankt voor de tip!

 9. Walter Oprée 18 februari 2012 12:00 uur

  Beste Okke, nu wil ik je ook graag een recept van mijn moeder (Duitse) geven:

  Schorseneren wassen en schillen. In gezouten water kooken tot ze al dente zijn.
  Aardappelen – ik neem altijd “Rozeval” met of zonder schil in schijfjes snijden – gerookte ham – Coburger of Livar – alles in een geboterde bakpan lagenwijze invullen. Met verse room opvullen . Bij 140°C in de midden van de oven -afgedekt met aluminiumfolie – bakken tot de groente en aardappelen zacht zijn. De folie verwijderen en nog iets bruinen – licht bruin – bakken laten.
  Sorry voor mijn Nederlands – maar het schrijven is nog niet zo goed.

 10. Okke Amerongen 18 februari 2012 18:22 uur

  Hallo Walter, Bedankt voor dit lekkere recept. Dat wil ik zeker een keer proberen. Maak je maar geen zorgen over het Nederlands. Het recept is Duidelijk en lijkt me ook lekker. Bedankt!

 11. Jo Bellens 12 maart 2013 22:47 uur

  He Okke, proficiat met jouw site. Ben zelf ook grote fan van schorseneren. Lekker, gezond en een groente waar ook kinderen vaak dol op zijn ! Ik kweek ze zelf (Russische reuzen). Wist je dat de blaadjes ook eetbaar zijn ? In België werden ze vroeger als salade gegeten. Ik gebruik zelf de jongere blaadjes wanneer ik ze oogst. Moet je echt eens proberen.

 12. Okke Amerongen 13 maart 2013 09:30 uur

  Hallo Jo, De blaadjes heb ik nog niet eerder gegeten. Ik ga het zeker een keer proberen. Bedankt voor de tip!

Over deze site

Schorseneren.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Schorseneren.nl alles over het doel van deze site.