Schorseneren van Freshona

4 november 2010

Schorseneren van Freshona Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Dat schorseneren niet de populairste groente ter wereld zijn weet ik heus wel. Maar dat heeft ook voordelen. Achterin een keukenkastje trof ik een flinke pot Schwarzwurzeln van Freshona aan.
Mijn vraag of ik misschien deze pot mocht hebben voor mijn website werd iets te gretig met Ja, neem maar mee! beantwoord.

De pot bevat kleine geschilde en gekookte stukjes schorseneren. De inhoud: schorseneren (Schwartzwurzeln op zijn Duits), water, zout, citroenzuur en ascorbinezuur. De pot is gevuld in België maar komt van de Lidl. Ook de Duitsers doen blijkbaar volop mee aan logoplakkerij op levensmiddelen. Het logo: Schonende Verarbeitung?! De mooiste spreuk op het potje Gemüse aus Konserven schmeckt automatisch gut. Je moet er maar op komen;-)

Freshona is natuurlijk echt een vreselijke naam voor een merk in niet verse producten. Veel zaken uit potjes zijn als conserven gewoon niet lekker. Erwten en bonen zijn vaak extra melig en erg zout. Rode kool, sommige appelmoes of compote kan wel weer prima. Je moet dus echt even zoeken wat je wel en niet in pot moet kopen.

Hoe het met schorseneren zit? Ik heb nog nooit schorseneren uit een potje gehad dus ik kan het eigenlijk niet goed vergelijken of dit nu goed of slecht is. Deze schorseneren smaken aardig. Kort opwarmen en misschien met een lekker sausje opeten? Of gewoon uit laten lekken en op een groene salade leggen.

Zoals met veel producten uit een potje is het nauwelijks te vergelijken met de verse variant. Daar zit bijna altijd een veel frissere smaak aan en een betere bite. Dat is hier ook het geval. Maar…zoals de pot zo mooi beschrijft: Ganz ohne Konservierungsstoffe haben alle Gemüsekonserven eine lange Haltbarkeit und garantieren jederzeit knackigen genuSS.

Reacties

 1. Isabel 6 december 2010 12:17 uur

  eindelijk wat meer recepten over de heerlijke schorseneren. Jammer dat ze in veel supermarkten heel sporadisch te koop zijn. Als ik de schorseneren schil leg ik deze in water met een scheut melk, helpt ook tegen het bruin worden.Met citroensap of azijn moet ik nog even uitproberen.

 2. Okke Amerongen 6 december 2010 21:20 uur

  Bedankt Isabel, ik zal het aantal recepten zo snel mogelijk verder uitbreiden. Jouw tip met melk zal ik ook eens proberen. Die truc kende ik weer niet. Bedankt alvast!

 3. Gert-Jan Kamphorst 15 december 2010 16:49 uur

  Ik snij de schorseneren in handzame stukken. Dan kook ik ze en pas daarna schil ik.
  Dat scheelt een hele hoop keukenmeidenverdriet (en twee handschoenen).

 4. kirsten 18 januari 2011 21:22 uur

  Zojuist 2 potten van de genoemde schorseneren uit pot verorbert met 3 personen.
  Heerlijk en zo klaar! met beetje boter en nootmuskaat. Wij wonen in duitsland en kopen ze inderdaad bij Lidl

 5. Gerarda Janssen 24 augustus 2012 14:50 uur

  Schorseneren zijn heel erg lekker,net als asperges .
  Kan ik eigenlijk schorseneren die ik teveel heb ook invriezen, en hoe?

 6. Okke Amerongen 24 augustus 2012 21:13 uur

  Hallo Gerarda, Schorseneren kun je zeker ook invriezen. Ik zou ze kort blancheren/koken (een minuut of 3) en dan invriezen. Vanuit de vriezer kun je ze dan helemaal koken en verder verwerken net als verse.

 7. Tjerk Louwen 17 juni 2013 14:47 uur

  Tot mijn schrik.
  vanmidag heb ik een pootje Doperwtjes geopend, altijd goed en lekker
  maar nu zat er een grote rups in.
  wij vinden dit niet leuk en vies, hoe vind U dat??
  graag een antwoord Mt.Vr.Gr. Tjerk Louwen

 8. Okke Amerongen 10 juli 2013 20:42 uur

  Hallo Tjerk, Ik neem aan dat je naar de winkel terug gegaan bent? De meeste supermarkten doen niet moeilijk en geven je gewoon een nieuwe pot want dit is zeker niet in orde.

Over deze site

Schorseneren.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Schorseneren.nl alles over het doel van deze site.