Biefstuk met rucola en chips van schorseneren

Biefstuk met rucola en chips van schorseneren Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 13 reacties

Voorbereidingstijd:
20 minuten
Kooktijd:
10 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

  • 4 biefstukken van ca. 125 gram
  • 100 gram boter
  • zout en peper
  • 150 gram rucola
  • 4 schorseneren
  • 1 ui
  • beetje azijn
  • olijfolie
  • grove mosterd

Via Jeroen Domisse ontving ik deze mooie foto van dit lekker gerecht met schorseneren. Zijn vriendin Maaike de Laat is vormgever van mijn sites. Helaas is ze niet echt een fan van schorseneren. Hardere maatregelen waren dus nodig om haar te strikken om schorseneren te eten;-) Ik heb een paar kilo langs gebracht en Jeroen heeft haar met dit lekkere recept toch over de streep getrokken!

Leg de biefstukken een half uur voor je gaat koken buiten de koelkast maar dek ze wel af. Zo komen ze op temperatuur en kun je ze kort bakken zonder dat ze binnenin nog koud zijn. Schil met keukenhandschoenen de schorseneren en laat ze heel. Leg ze in een pan water met wat azijn om verkleuren te voorkomen.

Warm je frituurpan op. Een flinke wok met olie werkt ook prima. Maak met een dunschiller nu in de lengte flink lange schillen van de schorseneren. Frituur de schillen tot ze een mooi bruine kleur hebben. Leg ze op een keuken papiertje klaar zodat je ze kunt gebruiken om dit gerecht mooi te versieren.

Maak een vinaigrette van olijfolie, azijn, verhouding olie/azijn 3:1. Breng verder op smaak met wat grove mosterd, peper en zout. Klop de vinaigrette in een kom tot een mooi geheel en meng de rucola er goed door. Maak nu de borden op met de rucola salade.

Warm een koekenpan op en voeg de helft van de boter toe als de pan goed warm is. Maal peper over de biefstuk. Bak de biefstuk 2 minuten per kant (afhankelijk van de dikte natuurlijk). Let op: een biefstuk bak je al snel te lang en dat is echt eeuwig zonde! Bak grof gehakte ui mee (optioneel). Leg de biefstukken na het bakken even op een warm bord om te rusten en bestrooi ze met fijn zout.

Smelt de rest van de boter nu in de pan en klop de resten van de bodem los. Nu heb je een mooie jus die je in een aparte kom kunt serveren. Leg de biefstuk op de borden met de rucolasalade en leg de chips van schorseneren er mooi overheen. Eet smakelijk!

Tip

Bak lekkere dikke frieten erbij. De frituurpan is nu toch heet;-) Serveer de friet met lekkere echte mayonaise of maak zelf mayonaise. Dan heb je helemaal een feestmaal!

Reacties

  1. nico 22 januari 2011 13:48 uur

    Lekker hoor!

  2. Hanne 31 januari 2011 23:30 uur

    Wat leuk, allemaal recepten met schorseneren. Ik ga ze lekker uitproberen.
    Voor wie wil heb ik nog een tip;
    Om schorseneren wat gemakkelijker te schillen zorg ik dat ze eerst helemaal zand-vrij zijn. Daarna met een dunschiller onder water schillen. Naar mijn idee plakken ze onder water iets minder.
    En snel recept waar mijn kinderen vooral ook van hielden;
    schorseneren schoonmaken, in stukjes van een paar centimeter snijden en koken.
    In een andere pan een roux van boter en bloem maken (en een eetlepel crême fraiche). Daar doorheen (kwart) bouillonblokje, paar plakjes in stukjes gesneden ham (ik reken 1 plakje p.p. want we eten niet zoveel vlees) en geraspte kaas en nootmuskaat. Gekookte schorseneren afgieten en bij de roux doen.
    Je moet vooral proeven want sommige ham is zouter en dan dus minder bouillonblokje erbij. Maar mensen die de moeite nemen schorseneren te bereiden doen dat sowieso, toch?

  3. Okke Amerongen 2 februari 2011 07:17 uur

    Klopt helemaal Hanne, Mensen die nog de moeite nemen om schorseneren te maken die kunnen tenminste nog proeven!

  4. Priemah 21 februari 2011 04:30 uur

    Ik kan maar niet overweg met een dunschiller. Ben linkshandig en ook een asperge schiller is niet mijn ding. Ik gebruik altijd een kaasschaaf die schilt wel dik.
    Heeft iemand nog een tip. Lekkere recepten. Bij ons thuis werd er altijd gezegd:
    “Ik eet alles behalve schorseren” Daar ga ik maar eens verandering in brengen.
    vr. gr. Priemah
    http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=847

  5. Okke Amerongen 27 februari 2011 09:55 uur

    Mooi om te horen Priemah, Ik hoop dat het je gaat lukken om thuis de mensen enthousiast te krijgen voor schorseneren!

  6. Dorine Entius 18 mei 2011 19:50 uur

    Schillen kan handiger met de dubbele aspergeschiller. Even op googelen. Wij gebruiken hem in het restaurant en echt! ik vind het ding super handig. Wie weet is dat de oplossing voor jou als linkshandige.

  7. Audrey 26 oktober 2011 09:34 uur

    Een geweldige handige schiller is ; ‘peel-star’ van Westmark Germany.
    Niet goedkoop, maar heb je voor de rest van je dagen!
    Asperges,komkommer,wortelen,schorseneren,pastinaak……..tijdbesparend door het dubbele snijmes en leuk geschenk voor je vrienden-keukenpieten, die weten het enorm te waarderen.
    Succes, Audrey

  8. Lenny 4 februari 2014 20:05 uur

    Vandaag voor de tweede keer een recept van deze site gemaakt met de schorseneren!
    Vorige keer de schorseneren beetgaar gekookt en toen nog even inde koekenpan (recept met rucolasalade, parmezaanse kaas, en gepocheerd ei)
    En deze keer gefrituurd, ik vond ze vandaag vrij bitter smaken, hoort dit zo bij gefrituurde schorseneren? Of heb ik misschien iets vergeten of de schorseneren niet vers genoeg….. Maar wel lekker hoor die vergeten groente!

  9. Audrey 4 februari 2014 21:31 uur

    BITTER IN DE MOND….MAAKT HET HART GEZOND? !

    Kan misschien aan de soort olie liggen óf de temperatuur?
    Vermoedelijk zal dat wel heerlijk smaken in kokosolie, wel een stuk duurder maar naar het schijnt ook een stuk gezonder?!
    Wie heeft er goede ervaring mee?
    Wat denkt Okke hier omtrent ?

  10. Okke Amerongen 8 februari 2014 08:43 uur

    Hallo Lenny, De schorseneren zouden zeker niet bitter moeten smaken. Net als Audrey denk ik ook dat het dan waarschijnlijk tijd is om de olie te verversen. Het kan ook zijn dat de chips te donker gefrituurd zijn en daardoor bitter zijn gaan smaken. Ik hoop dat je hier iets aan hebt en dat het de volgende recept wel weer lekker smaakt. Veel kookplezier in ieder geval!

  11. Audrey 8 februari 2014 09:14 uur

    Bitter in de mond, maakt het hart gezond. Maar met ‘ geoxideerde ‘olie en vetten is het wel tegenovergesteld!! De donkere bruine kleur is niet goed, lichtjes goudgeel is ok. Het zijn de suikers die carameliseren, lekker! Succes.

  12. Nelleke 21 februari 2014 19:53 uur

    Handschoentjes gekocht en aan de slag gegaan. Heerlijk! Dit recept komt in de herhaling:)!!

  13. Lenny 22 maart 2014 17:30 uur

    Nou dan denk ik dat ik ze iets te lang gebakken heb want de olie was net nieuw!
    Misschien probeer ik het nog wel een keer maar voor vanavond de rucola met gepocheerd ei en een biefstukje erbij!
    Bedankt voor de tips.