Schorseneren met citroensaus

Schorseneren in citroensaus Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 15 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
25 minuten
Aantal personen:
6

Ingrediënten

 • 1 kilo schorseneren
 • 1 onbespoten citroen
 • 4 eetlepels boter
 • 4 eetlepels bloem
 • 5 lepels kookvocht van schorseneren
 • 2 deciliter melk
 • geraspte schil van 1 citroen
 • zout
 • versgemalen witte peper

Schorseneren hebben een nootachtige romige smaak. Met dit recept maak je een romige stevige saus met het frisse van citroen en citroenschil. Een heerlijke combinatie en perfect als groente bij lichte vleessoorten zoals kip of varkensvlees. Lekker met wat gestoomde aardappels.

Was de citroen. Rasp met een fijne rasp de schil (alleen het geel). Pers nu de citroen en giet een scheutje in een pan met water. Schil de schorseneren en snijd ze in stukken van 3 centimeter. Doe ze in de pan met citroen water.

Kook de schorseneren in ongeveer 20 minuten beetgaar in de pan met citroensap en zout. Haal ze daarna van het vuur maar laat ze in het water zodat ze warm blijven. Let op: de kooktijd is sterk afhankelijk van de dikte van de schorseneren.

Smelt de boter op matig vuur in een sauspan. Voeg de bloem toe zodat er een dikke massa ontstaat. Roer nu het kookvocht en de melk met een garde erdoor. Kook de saus in tot de gewenste dikte. Voeg nu citroensap en citroenschil toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Kook de uitgelekte stukjes schorseneren nog even mee zodat alles lekker warm is. Eet smakelijk!

Reacties

 1. Eyserhalte 7 december 2010 13:04 uur

  Goedemiddag Okke, site en recepten om van te smullen! mag ik je recept over de schorseneren met jou als bron in de winkel gebruiken?
  Groetjes, André Leclercq

 2. Okke Amerongen 7 december 2010 13:27 uur

  Hallo André, In de Eyserhalte met vermelding van http://www.schorseneren.nl ?! Lijkt me een hele eer! Super!

 3. Roland 24 november 2011 16:57 uur

  Heel geslaagd dit recept! Beslist voor herhaling vatbaar.

 4. Okke Amerongen 24 november 2011 19:49 uur

  Hallo Roland, Mooi dat het lekker was, bedankt dat je het even laten weten!

 5. L. Pauwels 16 december 2011 17:08 uur

  Heerlijk, ik vind schorseneren lekkerder dan asperges!

 6. Okke Amerongen 18 december 2011 20:23 uur

  Mooi om te horen Leen. Ze zijn inderdaad heerlijk!

 7. Regina 30 december 2011 15:49 uur

  Okke, we hebben heerlijk gesmuld van dit recept. Ook mijn dochtertje van 2,5. Het was voor iedereen de eerste keer en wat mij betreft niet de laatste keer.
  Daarnaast wilde ik ook even zeggen dat het schoonmaken me alles meeviel. Wellicht omdat ik zoveel gelezen had dat het zo’n gedoe was. Nou, het is niet meer gedoe dan wortels of asperges. Van die bruine vlekken op mijn handen heb ik helemaal geen last gehad. Rode kool of rode bietjes geven meer vieze handen. Dus ik hoop dat het schoonmaken geen drempel meer voor mensen vormt, want het is een heerlijk zachte groente!

 8. Okke Amerongen 31 december 2011 07:49 uur

  Hallo Regina, Mooi dat zelf je dochtertje dit nu al lekker vind! Het valt allemaal wel mee om die schorseneren schoon te maken. Van bietjes kunnen je handen en nagels ook flink rood worden. Dat klopt maar daar hoor je nooit iemand over 🙂 Ik hoop dat je nog vele lekkere recepten met schorseneren zult maken.

 9. Liedewey 4 januari 2012 15:54 uur

  Hoi Okke, wat een heerlijke manier om schorseneren te eten, een hit bij het hele gezin. Ik vond het schoonmaken ook geen punt – evt. bruine vlekken vielen weg bij de ‘rode kool’ handen die ik maakte voor de salade 🙂

 10. Okke Amerongen 6 januari 2012 09:03 uur

  Hallo Liedewey, Rode kool en rode bieten geven ook rotvlekken, helemaal waar. Schorseneren hebben onterecht een slechte naam:-)

 11. Do 20 januari 2013 19:23 uur

  Heerlijk, heb 2/3 deel van de melk door (slag)room vervangen. Eerste keer schorseneren gemaakt, zeker net zo lekker als asperges.
  Dank voor het recept.

 12. Okke Amerongen 26 januari 2013 12:50 uur

  Hallo Do, Helemaal mee eens. Goed bereide schorseneren kunnen de concurrentie met asperges zeker aan.

 13. Eveline 30 maart 2013 11:24 uur

  Leuk,ik wilde altijd al eens ,,iets,, met vergeten groenten gaan proberen.En toen ik bij de Jumbo schorseneren zag liggen moest het er maar eens van komen.Dus maar beginnen met een eenvoudig recept,in citroensaus.MJUMMIE! En dat schoonmaken was ook een makkie.Ik had me al voorbereid op een kliederboel,maar niets geen dedoe.Heel fijn.Ik ga zeker ook andere recepten doen,en andere groenten uitproberen.Bedankt voor je mooie en duidelijke recepten die zeer goed te doen zijn voor kookkneuzen als ik.Zo ga ik koken misschien nog zelfs leuk vinden. Groetjes van Eveline

 14. Okke Amerongen 5 april 2013 23:23 uur

  Hallo Eveline, Leuk om te horen dat het zo lekker was. Ik probeer inderdaad alleen recepten erop te zetten die voor iedereen te maken zijn. Dus niet van die ‘master chef’ recepten. Bedankt voor je complimenten ook!

 15. Heather 28 januari 2014 20:50 uur

  Vanavond uitgeprobeerd. Was lekker hoor!
  Heb eerst de schorseneren geborsteld, geblancheerd en het velletje eraf geschraapt. Ging eigenlijk heel makkelijk.
  Lekker met gebakken aardappeltjes en gebakken zalm 🙂