Schorsenerenquiche met spekjes
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
28 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 15 minuten
- Kooktijd:
- 75 minuten
- Aantal personen:
- 6
Ingrediënten voor het deeg:
- 200 gram bloem
- snufje zout
- 100 gram boter
- ongeveer 60 milliliter water
Ingrediënten voor vulling:
- 400 gram schorseneren
- olijfolie
- zout en peper
- paar takjes tijm, alleen de blaadjes
- 150 gram spekreepjes
- 3 eieren
- 125 milliliter melk
- 125 milliliter slagroom
- nootmuskaat, het liefst versgeraspt
Met schorseneren kun je een heerlijke quiche maken. De schorseneren smoor je met wat tijm in de oven. Deeg uitrollen en een taartvorm bekleden. Vullen met de schorseneren en gebakken spekjes en een half uur later heb je een lekkere quiche!
Doe 200 gram meel en een snufje zout in een kom. Snijd de boter in stukjes en kneed het door het deeg. Voeg nu ongeveer 60 milliliter water toe en kneed een stevig deeg dat niet meer aan je handen plakt. Pak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de schorseneren en snijd ze in stukken. Bestrijk ze met een beetje olijfolie en bestrooi ze met de tijmblaadjes. Leg ze op een bakblik en bak ze nu in 20-30 minuten beetgaar. Let op: de onderkant kan snel verbranden dus hou ze in de gaten. Haal ze uit de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden.
Rol het deeg uit met een deegroller en bekleed een goed ingevette taart of quichevorm. Bak de spekreepjes en leg de schorseneren en spekreepjes in de taartvorm. Klop in een kom de eieren, melk en slagroom met peper en zout. Giet voorzichtig over de schorseneren en spekreepjes. Rasp er wat nootmuskaat over en bak de taart in ongeveer 45 minuten goudbruin. Serveer de quiche met een frisse salade. Eet smakelijk!
Reacties
Over deze site
Schorseneren.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Schorseneren.nl alles over het doel van deze site.
Walter Oprée 18 februari 2012 11:46 uur
Beste Okke, ten eerste van harte bedankt voor dit recept met Schrsenerenquiche.
Het is heerlijk en heel simpel te bereiden.
Ik lief : Schorseneren. In het duits heben die verschillenfde benoemingen :
Schwarzwurzel (allgemeiner Name) Vaterlandsspargel (in der Aachener Ecke -wo ich herkomme) oder Arme Leute Spargel im Rest der Nation.
Das kommt daher, weil nach dem oder sogar während dem letzten Kieg nicht viel zu futtern da war und Schwarzwurzeln eben billig waren. …..groetjes van Walter
Okke Amerongen 18 februari 2012 18:20 uur
Hallo Walter, Bedankt voor het compliment. Ook bij ons worden schorseneren nog wel armeluisasperges genoemd. Vaterlandsspargel heb ik nog niet eerder gehoord. Een mooie woord. Veel groeten en kookplezier met de schorseneren.
Martine 20 februari 2012 17:00 uur
Hoi Okke,
Wat een leuke site! Schorseneren zijn echt een vergeten groente en dat is zo jammer… Ik ben heel blij met alle receptjes.
Groetjes, Martine
Okke Amerongen 20 februari 2012 17:30 uur
Hallo Martine, Bedankt voor je leuke complimenten. Met liefhebbers zoals jij zal het vast niet lang meer duren voordat schorseneren weer overal verkrijgbaar zijn.
Machteld 21 februari 2012 12:43 uur
Hallo Okke,
Dit lijkt me een lekker recept. Hoe zorg je er voor dat de bodem van een hartige taart gaar wordt? Ik ben bang dat het te nat is als je er melk en slagroom over doet. Ik vermoed dat de eieren er sowieso door moeten? Als ik het goed lees staat dat wel bij de ingredienten maar niet bij het recept.
Complimenten voor je site overigens.
Okke Amerongen 21 februari 2012 20:25 uur
Hallo Machteld. Bedankt voor de complimenten! Maar vooral voor je tip. Het ei ontbreekt inderdaad in het recept maar staat wel bij de ingredienten. Ik pas het direct even aan. De bodem van de hartige taart was absoluut niet zacht of soppig. Uiteindelijk was de taart stevig en kon ik er ook echt stukken van snijden zonder dat de taart in elkaar zakte. Het ei zorgt voor een echt stevige vulling en een taart waar je puntjes van kunt snijden.
Jeanette 25 februari 2012 18:21 uur
hmm spannend recept. Ik heb er als variatie nog champignons overheen gedaan en wat kaas. Ik ben heel benieuwd; het staat nu in de oven!
Okke Amerongen 26 februari 2012 19:58 uur
Hallo Jeannette, Ben benieuwd hoe het gelukt is. Laat zekere even weten of het lekker was!
Daphne 29 februari 2012 10:44 uur
Hoi, dank je, recepten zien er lekker uit. Kan de quiche ook met bladerdeeg? Ik ben benieuwd.
Okke Amerongen 1 maart 2012 20:24 uur
Hallo Daphne, De quiche kun je ook gewoon maken met bladerdeeg. Geen enkel probleem. Alvast eet smakelijk!
Jeanette 7 maart 2012 17:57 uur
Ja die varatie met champignons en kaas was echt heerlijk! Het recept is hier in huis zeker een blijvertje! Superlekker!
Annemarie 14 april 2012 17:55 uur
Dag Okke, ben je recept aan het uitproberen.
Ben benieuwd met de nootmuskaat.
In frankrijk is de schorseneer volop te krijgen, daar heet het salsifis.
Hier bereiden ze het in de koekenpan met spekjes en knofloof dat is ook heerlijk.
Groet
Okke Amerongen 15 april 2012 08:43 uur
Hallo Annemarie, Ik hoop dat het recept je goed gesmaakt heeft. De Franse bereiding lijkt me heerlijk. Bedankt voor de tip!
Annemarie 15 april 2012 11:59 uur
Dag Okke bedankt voor de snelle reactie enne het gerecht was heerlijk komt bij ons bij de snelle lekkere recepten.
Groetjes Annemarie
johan ten hoopen 3 december 2012 16:33 uur
okke
vanuit de tuin in tubbergen naar de keuken van dochter liedeke in denemarken en vanavond op tafel. nog even voor het schillen (met dunschiller) in donker naar de tuin voor thijm. spekjes komen uit de supermarkt in nyborg.
bedankt okke
gr. van johan,ineke, liedeke, mark
Saskia 7 december 2012 20:00 uur
Ik had bladerdeeg in huis dat op moest.
Na de schorseneren ging het geheel voor 20 minuutjes in de oven op 220.
Heerlijk!
Goed makkelijk recept!
Okke Amerongen 9 december 2012 07:55 uur
Hallo Johan, Leuk om te lezen. Ik hoop dat het lekker was.
Angela 25 januari 2013 11:54 uur
Ga morgen deze quiche proberen. Ik vroeg me alleen af of het 400 gram schorseneren voor of na schoonmaken is? Ik heb voor de zekerheid maar 800 gram meegenomen want volgens mij blijft er na schoonmaken niet zoveel van over. Als ik naar de schorseneren kijk vraag ik me wel af hoe ik deze schoonmaakklus ga klaren want ik ben niet zo’n held in de keuken. Ik geef achteraf wel aan hoe het gegaan is en hoe de schorsenerenquiche beviel. Ik hoop dat je voor morgen nog kunt reageren op mijn vraag over de hoeveelheid.
Okke Amerongen 26 januari 2013 12:58 uur
Hallo Angela, Het gaat om 400 gram ongeschilde schorseneren. Er blijft heel wat van over. Nu je meer gehaald hebt kun je er ook gerust wat meer in doen. Het is niet erg om een beetje met de verhouding te spelen. Eet smakelijk!
Angela 26 januari 2013 19:04 uur
Het schoonmaken viel reuze mee. Aangezien ik geen dunschiller heb, heb ik mijn kaasschaaf maar ingezet.
Het recept beviel ons erg goed. Het was erg lekker. Ik vond het iets aan de zoute kant terwijl er alleen zout van de uitgebakken spekreepjes in zat.
KORTOM: zeker voor herhaling vatbaar.
Kristel 27 januari 2013 11:46 uur
Ik heb afgelopen voor het eerst schorseneren gemaakt. De quiche was idd erg lekker, al overheerste het zout van de spekjes wel een beetje.
Toch vind ik het zo leuk om met andere groenten bezig te zijn, dat ik komende week de schorseneren-avocado salade ga proberen. of wordt t toch de schorseneren ham-kaas rolletjes….mmm, dat wordt nog een lastige keuze 🙂
Okke Amerongen 29 januari 2013 20:42 uur
Hallo Angela, Mooi dat alles goed gelukt is zonder plakhanden. Het valt ook wel mee hoor… alle verhalen hoe erg het allemaal is:)
Gerry 1 februari 2013 15:27 uur
Heb gisteren de quiche met schorseneren gemaakt met bladerdeeg. Was erg lekker. In het recept staat echter dat het geheel nog in plm. 45 minuten goudbruin gebakken moest worden op 180 graden. Toen ik na plm. 20 minuten in de oven keek, was hij al donkerbruin. Ik heb hem er toen meteen uitgehaald. Nog net op tijd.
Rietje Hensen 15 december 2013 10:05 uur
Hallo Okke,
Mijn man ligt in het ziekenhuis in Gent, hij belt mij met de mededeling, ik heb schorseneren gegeten en dat is toch LEKKER, moet je ook eens doen.
Ben gaan zoeken kwam op jou site ik weet nu hoe de groente er uit ziet, en gaat zeker jou recepten uitproberen. Mijn dank hiervoor gr Riet.
Okke Amerongen 16 december 2013 22:28 uur
Hallo Rietje, Van harte beterschap voor je man. Ik hoop dat hij snel weer naar huis mag. Wel geweldig dat hij daar lekker eet. Over ziekenhuiseten hoor je meestal heel andere verhalen. Mooi vooruitzicht dat als hij naar huis komt jij dan lekkere schorseneren voor hem gaat koken!
geno 7 februari 2014 08:47 uur
hai zag net het recept voor een taart, leuk. nu mijn vraag: ik heb heel wat potten gekregen met schorseneren en wil dus de taart maken maar ben bang dat hij te vochtig wordt doordat de groente uit vocht komt hoe los ik dat op, wat is de verhouding dan met de melk. kun je de slagroom ook vervangen door creme fraise. nu ik zoveel van deze groente heb ben ik blij met je side. groet geno
Okke Amerongen 8 februari 2014 08:40 uur
Hallo Geno, Ik heb ook wel eens schorseneren uit pot gegeten. Ik zou ze gewoon afgieten en dan het recept maken zoals het al beschreven is zonder de schorseneren eerst in de oven te bakken. Ze zijn ten slotte al gaar. Veel succes en bedankt voor je complimenten!
Bernadette 18 maart 2014 18:40 uur
Hallo Okke, vandaag voor het eerst schorseneer ontdekt. Je recept van de quiche, met kaas erbij gemaakt en is TE lekker! Ging er hier in als ‘ koek. Bedankt. Ga zeker nog studeren op je andere recepten. Groetjes, Bernadette