Schorsenerenrolletjes van ham met kaassaus
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
57 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 15 minuten
- Kooktijd:
- 30 minuten
- Aantal personen:
- 4
Ingrediënten
- 500 gram schorseneren
- 200 gram gesneden achterham
- 150 gr geraspte belegen kaas
- beetje azijn
- boter of olie om schaal in te vetten
- 500 milliliter water, melk of bouillon
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- peterselie
Via Jos Witteveen ontving ik dit lekkere recept voor rolletjes van schorseneren en ham uit de oven. De lekker kaassaus maakt het feest compleet. Dit gerecht staat snel op tafel en is echt heel eenvoudig om te maken. Feestelijk en lekker, wat wil je nog meer! Bedankt voor dit lekkere recept dus!
Schil de schorseneren en snijd ze in stukken van ongeveer 10 centimeter. Leg ze direct in een pan water met wat azijn zodat ze niet bruin worden. Kook de schorseneren in ongeveer 15 minuten gaaf en giet ze voorzichtig af. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een ovenschaal in met boter of olie. Rol de schorseneren in de ham en leg ze netjes naast en tegen elkaar in de ovenschaal. Smelt in een steelpan de boter. Klop de bloem door de boter totdat het dik is in de pan. Klop nu stap voor stap 500 milliliter water, melk of bouillon door het boter met bloem mengsel. Met bouillon smaakt dit recept het lekkerste. Laat het even koken totdat er een stevige saus ontstaat. Haal de pan van het vuur.
Klop nu 2/3 van de kaas door de saus. Breng de saus op smaak met zout en peper. Schenk de saus over de schorseneren met ham rolletjes en laat de buitenkanten vrij. Dat ziet er mooier uit. Bestrooi met de rest van de kaas en bak de ovenschotel ongeveer 15 minuten totdat het gerecht goudbruin van boven is. Bestrooi met wat peterselie voor het opdienen. Eet smakelijk!
Reacties
Over deze site
Schorseneren.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Schorseneren.nl alles over het doel van deze site.
Vinnie 22 december 2010 07:36 uur
Kun je schorseneren ook een dag van tevoren koken, bewaren en ze de volgende dag verwerken in dit recept? Of is dat met een schorseneer niet mogelijk? Hoe kun je ze dan het beste bewaren?
Ik wil graag schorseneren serveren bij mijn kerstdiner maar het zou makkelijker zijn als ik het schoonmaken al een dag eerder kan doen.
Hennie 22 december 2010 14:12 uur
Je kunt schorseneren wel een maand bewaren .
Zelf leg ik ze dan in de schuur neer uitkijken dat ze niet bevriezen .
Groetjes Hennie
Vinnie 22 december 2010 23:06 uur
Ik snap dat je schorseneren lang kunt bewaren. Maar als je ze een dag van tevoren al schoonmaakt en kookt, kun je ze dan ook nog gewoon bewaren zonder dat ze lelijk worden?
Okke Amerongen 15 januari 2011 14:37 uur
Beste Vinnie, Als je schorseneren van te voren kookt worden ze niet meer bruin. Je hoeft ze dan alleen even op te warmen. Geen probleem dus!
Arnoud 30 januari 2011 14:27 uur
Heerlijk deze variant.
Wij hebben het met Kerst gemaakt voor de familie en kregen alleen maar complimenten. Vooral de combinatie met de kaassaus is super!
Tineke 1 februari 2011 21:24 uur
Hai, Schorseneren wassen – grootste vuil er af en dan ONDER water schillen geeft geen plakhanden en gaat snel. ( Ik wil nl. geen handschoenen aan om direct contact met het voedsel te kunnen houden.)
Direct daarna in water met citroen leggen voorkomt bruin worden, maar wat hindert dat eigenlijk ?
groet, Tineke
Okke Amerongen 2 februari 2011 07:07 uur
Ha Tineke, Goede tip het volledig onder water schillen. Zonder handschoenen werken is fijner tijdens het koken. Ben ik helemaal met je eens. Helaas zijn die plakhanden een van de redenen waarom mensen niet graag meer schorseneren koken. Om dat te voorkomen geef ik altijd maar de tip om gewoon keukenhandschoenen te gebruiken. Het voorkomen dat de schorseneren bruin worden is alleen maar ‘voor het oog’. Het ziet er mooier uit maar voor de smaak is het niet van belang. Groet, Okke
Renée Ringelberg 8 februari 2011 14:13 uur
Je kunt ook de schorseneren goed wassen en met schil en al koken.
En na het koken de schil eraf pellen zoals je bij bietjes doet…
Heb je geen last van plakhanden en verkleuren…
Okke Amerongen 13 februari 2011 16:26 uur
Ha Renée, Ik krijg veel reacties dat je de schorseneren ook goed eerst kunt koken en dan schillen. Het resultaat dat ik er mee haal ziet er alleen minder mooi uit dan als ik ze eerst schil. Misschien moet ik het gewoon nog een keer proberen?
Oliva 19 februari 2011 21:58 uur
Vanavond dit gerecht geserveerd. Super!! Bedankt.
Okke Amerongen 20 februari 2011 06:07 uur
Graag gedaan! Mooi dat het lekker was.
Pieternel 15 maart 2011 20:53 uur
Vandaag voor de eerste keer schorseneren gegeten, en dat voor een 50+er! Dank zij de info op deze site en dit recept ben ik overstag: ze zijn heerlijk. Het kostte me wel vrij veel tijd. Volgende keer moet ik echt beter plannen. Of eerder beginnen.
Waarom zijn ze eigenlijk niet gewoon overal in de supermarkt te koop?
Okke Amerongen 15 maart 2011 22:50 uur
Hallo Pieternel, Mooi dat je ook aan de schorseneren bent. Het goede nieuws is dat er tegenwoordig bij sommige supermarkten weer schorseneren te koop zijn. Misschien kun je dus nog wel een recept proberen!
Els 22 maart 2011 11:54 uur
Gisteren zijn er bij ons schorseneren gerooid. Door deze site hebben we er heerlijk van kunnen genieten. We hadden ze eerder nog nooit gegeten. ik had het recept schorseneren in ham, kaassausje en dan in de oven. Hier vonden ze het lekkerder dan het zelfde recept met witlof, wat ik regelmatig maak.
Okke Amerongen 3 april 2011 20:13 uur
Ha Els, Lekkerder dan witlof, dat hoor ik graag. Bedankt voor alle complimenten!
Max 18 april 2011 23:02 uur
Goed recept!
Onder water schillen werkte perfect.
Ik heb een beetje nootmuskaat toegevoegd aan de saus (melk met boullionpoeder gebruikt), erg lekker.
Geserveerd met gebakken krieltjes en een slavink waren het drie ruime porties. Bedankt!
jetty 23 april 2011 14:30 uur
als Belg ken ik al heeeel lang schorseneren maar hier heb ik betere recepten gevonden op een nederlandse site, ik ben een echte ”NEDERBELG”, kom uit Belgie en geniet van Nederland
Okke Amerongen 26 april 2011 20:59 uur
Lekker Max. Ook nog een slavink erbij. Een feestmaal!
Okke Amerongen 26 april 2011 21:09 uur
Ha Jetty, Bedankt voor de leuke complimenten. Mocht je als Nederbelg nog een typisch Belgisch recept weten, laat het dan ook zeker even weten!
miep 2 juni 2011 16:27 uur
als vega variant en zoutarm is het ook erg lekker
Arina 3 juli 2011 15:29 uur
Wij hebben dit jaar voor het eerst schorseneren op onze moestuin staan, zocht wat leuke recepten, maar de vraag is wanneer moeten de schorseneren gerooid worden, hoe groot moet het blad zijn?
Okke Amerongen 9 juli 2011 14:41 uur
Arina, Schorseneren rooi je vaak pas helemaal aan het eind van het jaar. Je zaait de schorseneer in april of mei en vanaf oktober zijn ze dan te oogsten. Het mooie van de schorseneer is dat je ze de hele winter kunt oogsten. Van oktober tot maart kun je dus oogsten, net in de tijd dat er verder weinig lekkers in de tuin groeit.
Diana 20 oktober 2011 19:01 uur
Ik ben getrouwd met een Nederbelg en hij wil graag schorseneren eten. Vandaag dus op jacht gegaan naar schorseneren. Helaas kreeg ik te horen dat het seizoen nog niet helemaal begonnen is. Jammer want dit recept lijkt me super heerlijk. Dus als er iemand weet waar ze in de buurt van Den Bosch al te koop zijn, dan hoor ik het graag. Dan kan ik mijn Nederbelg met iets lekkers verrassen!
Okke Amerongen 21 oktober 2011 15:13 uur
Hallo Diana, Die Nederbelg van je heeft maar geluk met zulke verwennerij! De beste kans om schorseneren te kopen maak je in de biologische winkel of een goede groenteboer. Al zijn er af en toe ook supermarkten die ze verkopen. Het klopt wel dat het seizoen net begint dus misschien moet je gewoon nog even geduld oefenen. Veel succes!
Alexandra 30 oktober 2011 01:51 uur
Hai Diana, en iedereen natuurlijk, toevallig heb ik vandaag schorseneren bij de…Dekamarkt (nota bene!) gekocht. 2,50 Voor een hele zak vol, en dit was de eerste x dat ik ze zag liggen. Wat mij betreft mag het groente-en fruitaanbod meer van eigen bodem zijn en deze groente hoort daar natuurlijk ook bij. Morgen voor het eerst maken dus, ben hoopvol gestemd, leuke site trouwens Okke.
Diana 30 oktober 2011 18:39 uur
Hoi Alexandra,
Ik heb ze helaas hier in de buurt nog niet gevonden, maar de groenteboer op de markt heeft beloofd dat hij ze speciaal voor me mee wil nemen. Dus ik ga donderdag nog eens langs om te vragen of hij ze al kan leveren en wie weet eet ik dus de week erna eindelijk schorseneren. Mijn Nederbelg zal blij zijn. Ben wel benieuwd hoe de kids het gaan vinden………
Bedankt voor de reaktie en inderdaad Okke, je sites zijn heel mooi. Had gezien dat je ook een site hebt met pastinaken.
Groetjes en ik laat het weten als we ze gegeten hebben.
Okke Amerongen 3 november 2011 17:00 uur
Hallo Alexandra, Dat is het mooie van schorseneren. Ze zijn goedkoop en super lekker. Mooi dat Dekamarkt ze ook verkoopt.
Herma 9 november 2011 15:36 uur
Hallo,
Ik heb ook schorseneren gekocht bij de Dekamarkt (€ ,79 per kilo 🙂 ) nu vraag ik me af of ik ze ook kan wokken. Heeft iemand sugesties?
En anders maak ik ze met ham en kaassaus. Ik ben benieuwd hoe ze smaken!
Groetjes Herma
Okke Amerongen 9 november 2011 21:45 uur
Hallo Herma, Spotgoedkoop €0,79 voor een kilo. Mooi, dan kunnen veel mensen het een keer ontdekken. Wokken moet kunnen maar ze moeten normaal wel even koken. Ik zou ze dan misschien heel kort voorkoken maar ik heb er geen ervaring mee.
Diana 11 november 2011 20:34 uur
Nou ik heb ze gekocht hoor. Was net even naar het dorp, gevraagd bij de groenteboer en waarrempel ze hadden zomaar een kilo op voorraad. Wel duurder als de Dekamarkt, maar die hebben wij hier niet. Moest € 2,00 betalen voor die kilo, maar dat is best te doen toch. Liggen nu lekker koel en zondag ga ik dit recept maken. Ik laat jullie het weten hoe het was.
Groetjes Diana.
Diana 13 november 2011 20:07 uur
Vanavond heb ik dan eindelijk mijn Nederbelg kunnen verwennen met dit recept voor schorseneren, maar niet alleen hem……… ik heb er ook van gesmuld hoor!!!!! De kids moesten er even aan wennen, maar hebben toch ook lekker mee gegeten.
Dus binnenkort een ander recept proberen. Wat ook nog op mijn lijstje staat is pastinaak!
Okke Amerongen 13 november 2011 21:46 uur
Hallo Diana, Mooi dat het gelukt is en dat het lekker was. Mijn website over pastinaak het je vast ook al ontdekt. Daar komen binnenkort ook nog meer nieuwe recepten bij.
Herma 14 november 2011 19:02 uur
Vandaag de schorseneren gegeten met ham en kaas, Het was erg lekker. En nu ik weet hoe ze smaken kan ik aanraden om ze even te koken en daarna te grillen met knoflook en zeezout…
Okke Amerongen 14 november 2011 22:07 uur
Ha Herma, Lekker tip. Ik heb schorseneren nog nooit gegrild maar het lijkt me lekker. Ik ga het zeker een keer proberen.
marian 5 december 2011 14:12 uur
hoi Okke,
Ik wil van de rest, heb nogal veel gekregen, een schorseneren mousse maken voor morgen op het bord voor gasten. Heb jij daar een tip voor.
Okke Amerongen 6 december 2011 21:50 uur
Hallo Marian, Waarschijnlijk ben ik net te laat maar toch…voor mousse is het super belangrijk om alles heel fijn te maken. Dat gaat het beste als je het eerst door een groentemolen maalt. Daarna kun je het met room, wat melk en boter tot een luchtig geheel maken. Veel succes!
marian 12 december 2011 16:14 uur
Hoi Okke,
Je was inderdaad een beetje laat. Maar ik had het toevallig ook zo gedaan en het was heerlijk. Bedankt.
Okke Amerongen 13 december 2011 21:29 uur
Ha Marian, Mooi dat het alsnog goed gelukt is 🙂
Jelmer 24 december 2011 19:19 uur
Hee Okke,
Had goede herinneringen aan hoe mijn vader ze altijd maakte. Heb vanavond deze variant gemaakt, (begint een succesnummer te worden hier). Bedankt voor de goede indruk die ik heb kunnen maken hier in het studentenhuis! Leuke website en leuk initiatief!
Okke Amerongen 25 december 2011 18:54 uur
Ha Jelmer, Mooi dat het jullie goed gesmaakt heeft. Zo goed als jullie in het studentenhuis eten, at ik vroeger niet hoor! Leuk om te lezen en bedankt voor de complimenten!
jantine 14 februari 2012 19:52 uur
ik heb het recept van schorseneren met ham en kaassaus uit de oven gemaakt, en dat werd goed ontvangen in het gezin met kinderen van 11.15,en 18.lekker zacht van smaak . het schoonmaken van de groente is prima te doen. met onder water schillen en handschoenen aan. prima tips.het was heerlijk.
Okke Amerongen 14 februari 2012 20:00 uur
Hallo Jantine, Mooi dat het recept goed gelukt is. Op de site is het ook echt een van de favorieten!
crazyhorsewoman 3 maart 2012 14:23 uur
hallo kan iemand mij een raad geven ,gister van mijn zoon een bomvolle zak schorseneren gehad ,tja veel te veel voor ik alleen ,dus hier mijn vraag , hoe kan je die bewaren ,of kan je schorsenern diepvriezen iemand ervaring op dit gebied raad is welkom thx
Okke Amerongen 4 maart 2012 22:28 uur
Ik heb geen ervaring met het invriezen van schorseneren. Maar er zijn winkels en groothandels die diepgevroren schorseneren verkopen. Het moet dus gewoon kunnen. Op een koele droge plaats zijn ze in ieder geval goed te bewaren. Je hoeft ze dus niet direct allemaal op te eten.
crazyhorsewoman 6 maart 2012 21:48 uur
thanks voor uw reactie ze liggen al mooi op een droge plaats , zal dus vers eten worden ene geen diepvries
Dank u wel
maria 30 oktober 2012 11:12 uur
nog nooit schorseneren zelf klaar gemaakt maar nu ben ik lid van een eco groententuin en daar worden ook de vergeten groenten gekweekt zo ook de schorseneren, alhoewel ik niet zeker weet of dit een vergeten groenten is.
eerst alles nagekeken hoe je die dingen moet schoonmaken, en eerlijk gezegd had ik er een zwaar hoofd in, jee zeg wat een gedoe.
tot ik hier ergens een reaktie las dat je ze ook eerst kan koken en dan zoder probleem het velletje eraf kan schrapen…. nou dat leek mij wel wat.
zo gezegd en zo gedaan…en eerlijk gezegd …het was een peule schilletje, ik kon na het koken het velletje er gewoon zelfs met de vingers afhalen en hier en daar moest het mesje aan te pas komen voor de donkere putjes die erin bleven zitten ..een kind kan de was doen ….een heerlijk kaas ham sausje gemaakt dus dat wordt smullen
Justine Bots 20 december 2012 15:00 uur
op http://www.keukentips.nl/recept.php?id=5675 staat hoe je schorseneren kunt invriezen:
Catagorie : Invriezen van groenten
Aantal personen : 4
Bereidingstijd : 00:30:00
Waardering :
Ingrediënten :
Schorseneren naar behoefte
1 schepje suiker
Bereidingswijze :
Afkoeltijd 2 uur
Schil de schorseneren en snijd ze in stukjes. Breng in een pan water met suiker aan de kook en blancheer hierin de stukjes schorseneren 3 minuten. Laat de schorseneren uitlekken en afkoelen op een vergiet, verpak ze dan in diepvrieszakken en vries ze in. De schorseneren kunnen 6 maanden in de vriezer worden bewaard. Voor het gebruik: Doe de schorseneren in een pan met een beetje water en zout en kook de groente in ongeveer 40 minuten gaar.
Hillie 27 januari 2013 17:42 uur
Kende schorseneren uit het verpleeghuis waar bewoners dit geserveerd kregen met witte saus en gekookte aard. Nu zelf wat bij A.H gekocht en had nog een pakje aspergessaus ham erdoor en heerlijk gegeten, volgendekeer ham kaas saus proberen.
Okke Amerongen 29 januari 2013 20:49 uur
Hallo Hillie, Ik kan met het wel voorstellen in een verpleegtehuis. Daar serveren ze toch vaak wat ouderwetse gerechten. Helaas horen schorseneren hier bij maar als de AH ze gaat verkopen worden misschien ook jongere mensen weer enthousiast over deze lekkere groente.
Joke 3 november 2013 08:43 uur
Gisteren schorseneren geoogst. Ga vanavond dit recept maken. Heb er zin in en ben benieuwd. Kookte altijd alleen maar de schorseneren, aardappeltje erbij, een lekkere bal gehakt…… Nu eens iets anders proberen.
Rene 1 december 2013 13:46 uur
Gisteren voor het eerst de schorseneren geoogst. Zonder breken is bijna onmogelijk. We hebben hier zware grond. Maar er zaten hele mooie stengels bij. Vier planten gaven ruim voldoende voor twee volwassenen en twee kinderen. De kinderen vonden het wonderlijk hoe uit zo’n ‘vieze wortel’ die ze vast niet lusten toch zo’n mooie spierwitte stok kwam. Zonder die vieze jas wilden ze hem wel proberen. Uit de tuin, onder de kraan en in de pan met een scheut azijn. Gekookt en vervolgens in de ovenschaal met ham en kaassaus. Aardappels ernaast Iedereen ging voor een tweede portie en de schotel leeg. Heerlijk!
Okke Amerongen 2 december 2013 14:30 uur
Hallo Rene, In zware grond is het inderdaad lastig oogsten. Vooral ook omdat je dan vaak niet helemaal rechte schorseneren krijgt. Ik deed het altijd met een spitvork. Als je daar voorzichtig mee werkt gaat het best goed. Mooi dat iedereen ervan gesmuld heeft!
Britt 2 maart 2014 20:44 uur
Ha Okke, had biologische schorseneren gekocht bij de Lidl (wel veeeeeel te duur trouwens als ik de bedragen hieronder zie), maar nog nooit gegeten of klaargemaakt dus op internet jouw site gevonden. Top! Toevallig gisteren ook nog voor het eerst pastinaak gegeten! 🙂
Vanavond dit recept gemaakt, maar had maar 375 g schorseneren dus heb de hoeveelheid roux hierop aangepast. Had geen gewone kaas maar nog wel parmezaan, dus die gebruikt. Mijn vraag nu: het was wel heel erg veel saus!? De rolletjes waren er volledig onder bedolven (en ik heb de hoeveelheid echt goed omgerekend en ook goed laten indikken). Daarbij was de saus eenmaal uit de oven heel “nat” en erg zwaar: alles dreef zo’n beetje in het vocht/vet. Vroeg me af wat ik verkeerd heb gedaan? Kan dat door de parmezaan zijn gekomen? Of hoort het zo? (Misschien als je er ook nog aardappelen bij eet dat de “overtollige” saus dan daaroverheen gegoten wordt o.i.d.? Ik had het voor mezelf namelijk bedoeld als maaltijd op zich, zonder iets erbij.)
Ben benieuwd hoe anderen dit hebben ervaren…
Okke Amerongen 6 april 2014 10:51 uur
Hallo Britt, In dit recept moeten de schorseneren inderdaad aardig wat saus hebben. Dan kun je het mooi in de oven bakken en krijgt het een mooi bruin korstje. De overige saus kun je heerlijk met wat aardappelen eten.
Vera 6 september 2014 19:17 uur
Vandaag schorseneren gekocht bij de Lidl, Ik heb ze nog nooit gegeten. Ik wil dit recept graag proberen, ga het komende week makken. Ben benieuwd!
Wil Vlot 10 oktober 2014 13:59 uur
Gisteren in de nieuwe Markthal in Rotterdam voor het eerst schorseneren gekocht, zag bovenstaand recept en dat lijkt mij erg lekker. Ik wil ze zondag eten ( over twee dagen dus) maar omdat het zondag een drukke dag wordt, heb im ze vandaag al vast geschild en gekookt. Moet ik ze nu onder water in de koelkast bewaren of in een plastic zak?
Okke Amerongen 12 oktober 2014 08:04 uur
Hallo Wil, Als je ze van te voren schilt zou ik ze onder water bewaren. Anders verkleuren de schorseneren.