Schorsenerenroomsoep

Schorsenerenroomsoep Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 16 reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
20 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

  • 350 gram schorseneren
  • 500 milliliter kippenbouillon
  • 125 milliliter slagroom
  • 2 boterhammen
  • olie om in te bakken
  • peper en zout
  • amandelschaafsel

Schorseneren zijn heerlijk zacht van smaak. Door een soep te maken met room krijg je een fluweelzachte soep. Als tegenhanger bak je een knapperige lange crouton en rooster je amandelschaafsel. Daar versier je de soep mee om er een mooi gerecht van te maken. Met dit recept maak je 4 mooie kleine voorgerechtjes. Of je serveert de soep in een diep bord. Dan is dit een recept voor 2 personen. Eet smakelijk!

Warm een halve liter bouillon op in een pan. Maak de schorseneren schoon volgens de handleiding en snijd ze in plakjes. Kook de schorseneren in de bouillon tot ze zacht zijn.

Verwijder de korsten van het brood. Snijd mooie langwerpige stroken brood van ongeveer een centimeter breed. Verwarm olie in een koekenpan. Bak van het brood croutons en bak ze aan beide kanten bruin. Leg de gebakken croutons op een stuk keukenpapier zodat ze minder vet worden.

Rooster in een koekenpan amandelschaafsel tot het een licht bruine kleur heeft.

Pureer de schorseneren in de bouillon met een staafmixer. Haal de pan van het vuur en klop met een garde de slagroom erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Giet de schorsenerensoep in kopjes en steek de langwerpige crouton erin. Strooi in elk kopje wat amandelschaafsel als garnering. Eet smakelijk!

Reacties

  1. Marlies 29 januari 2012 20:11 uur

    Heerlijk soepje, wanneer je de schorseneren onderwater schilt met een beetje azijn blijven je handen mooi schoon en verkleuren de schorseneren niet!

  2. Okke Amerongen 1 februari 2012 07:45 uur

    Hallo Marlies, Mooi dat de schorsenerensoep lekker geworden is. Met handschoenen of onderwater zijn schorseneren prima te schillen. Al die drama verhalen zijn wat overdreven inderdaad.

  3. Joyce 18 februari 2012 20:02 uur

    Mijn grootmoeder (1881, Zonnemaire) legde de schorseneren na het schillen in melk. Ik vind dat lekkerder dan in azijn en ook dan verkleuren de “armeluisasperges” niet.

  4. Okke Amerongen 20 februari 2012 17:32 uur

    Hallo Joyce, Melk werkt inderdaad ook prima tegen het verkleuren. Er is maar een scheutje azijn nodig in een pan water dus voor de smaak zou dat niet al te veel uit mogen maken maar met melk kan het natuurlijk ook prima. Prima tip, bedankt!

  5. Daphne 20 december 2012 22:21 uur

    Als je deze soep gaat maken, moet je dan de schorseneren ook eerst voorkoken in water met wat azijn? Of is dat alleen maar om te ‘bewaren’ totdat je het in plakjes snijt en in de bouillon gaat koken?

  6. ton 22 december 2012 17:20 uur

    inderdaad alleen bewaren

  7. Mieke van Loenen 5 februari 2013 12:44 uur

    Super lekker!!

  8. Esther 6 februari 2013 17:27 uur

    Hoi Ton, inmiddels de soep gemaakt. Ik had geen slagroom, dus speltroom gebruikt. Was (toch/ook) lekker!

  9. Ilse 20 december 2013 16:12 uur

    Wat een heerlijk recept weer. Het was de allereerste keer dat ikzelf met schorseneren bezig geweest ben, maar het is zeker niet de laatste keer geweest. Ik vond ze in het biowinkeltje, want de super zowel in NL als in BE verkocht ze niet. Tegen het schillen had ik wat opgezien, maar het bleek geen probleem. Latex handschoentjes, boenen met het nagelborsteltje dat ik ook gebruik voor rode biet, een dunschiller onder de zachtjes stromende kraan en daarna gelijk in het water met azijn, precies volgens de perfecte handleiding, met goed resultaat. Alweer bedankt voor het recept.

  10. Wilma 27 december 2013 17:21 uur

    Superlekkere soep, iedereen wilde gelijk het recept hebben. Het schillen was even lastig maar met handschoenen aan goed te doen.

  11. Fiene 9 januari 2014 18:35 uur

    Lekker, ik heb er ook een handje mosterdblad in verwerkt (meepureren) en een grove pepermix gebruikt (waarin citrus en knoflook zit)

  12. Daphne 27 januari 2014 18:06 uur

    Heerlijke soep! Ik maak hem vandaag voor de tweede keer!

  13. Alessandro Manzoni 28 januari 2014 17:10 uur

    Schorseneren gewoon bij Appie gekocht! Bewaard voor het koken in water met een flinke scheut limoensap.

  14. marja 8 februari 2014 12:57 uur

    schorseneren gekocht bij de Lidl…..ga is proberen om zo’n lekker soepje te maken!

  15. gineke 24 maart 2014 19:40 uur

    Tjonge, jonge, wat een heerlijke soep is dit.
    Voor mij was het de eerste keer dat ik met schorseneren heb gekookt maar het resultaat was verrassend lekker, heb het recept meteen doorgestuurd naar onze kinderen.

  16. Thea 16 november 2014 16:53 uur

    Hallo Okke, ook mijn gezin was erg blij met dit soepje. Verrukkelijk. Heb wel nog wat worcester sauce toegevoegd. In plaats van brood”soldaatjes” reepjes bladerdeeg, bestreken met ei (Koffiemelk werkt ook) en bestrooid met sesamzaadjes. 15 min in de oven en lekkere stengels. Daarnaast reepjes doorregen spek uitbakken in de grillen als 2de knabbel. Ik kende schorseneren van de verhalen van mijn moeder. Zij noemde deze groenten “keukenmeidenverdriet”. Door de hele discussie over schillen begrijp je wel waarom. Op naar het volgende schorseneren recept. Dank je.