Schorsenerenrösti
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
18 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 10 minuten
- Kooktijd:
- 20 minuten
- Aantal personen:
- 2
Ingrediënten
- 500 gram schorseneren
- 50 gram boter
- 1 teentje fijn gehakte knoflook (optioneel)
- 1 kleine chilipeper, fijn gehakt
- 3 eetlepels fijn gehakte koriander
- 2 ei, geklopt
- 2 eetlepels bloem
- zout en peper
- 2 eetlepels olijfolie
Ik ben gek op rösti, het is makkelijk om te maken en het ziet er feestelijk uit. Je raspt groente en mengt het met kruiden en een eitje en hop: heerlijke rösti! Binnen 20 minuten dus iets lekkers op tafel. Deze rösti zijn lekker als lunchgerecht en ook heerlijk op een frisse salade.
Schil de schorseneren (lees eerst even mijn handleiding over schorseneren schoonmaken). Rasp de schorseneren grof. Zet een koekenpan op het vuur en doe 25 gram boter in de pan. Stoof de geraspte schorseneren in ongeveer 10 minuten gaar.
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Meng in een kom de knoflook, koriander, zout en peper, 2 eieren en de bloem. Schep hier nu de gestoofde schorseneren door zodat de kruiden en schorseneren goed gemengd zijn. Maak 6 platte stevige rösti. Verwarm de koekenpan en smelt de olie met de boter. Pak een spatel en schep daarmee voorzichtig de rösti in de pan. Bak de rösti aan beide kanten 4 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn. Eet smakelijk!
Reacties
Over deze site
Schorseneren.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Schorseneren.nl alles over het doel van deze site.
Tineke 8 december 2011 09:36 uur
Dit recept was leuk om te maken! Ik had hulp van 2 kleine koks (2 en 4 jaar oud) en zij vonden het prachtig om te zien dat er onder de donkere schil zo’n mooi wit te voorschijn kwam! Ook het raspen was interessant (met de machine zo klaar). Helaas had ik geen verse kruiden in huis, maar desondanks smaakte het eindresultaat ontzettend lekker! Ik had de schorseneren in het Odinpakket zitten en wist er geen raad mee. Maar met dit recept kwam het goed!
Okke Amerongen 9 december 2011 07:41 uur
Hallo Tineke, Mooi dat het goed gelukt is en leuk dat je zelfs met kinderen van 2 en 4 jaar oud schorseneren maakt:-)
Inge 21 december 2011 19:32 uur
Heerlijk recept en erg makkelijk om te maken!
Okke Amerongen 21 december 2011 19:41 uur
Hallo Inge, Mooi dat het goed gelukt is en lekker was!
Roos 7 januari 2012 20:51 uur
Mijn man en ik kenden schorseneren niet maar aangezien deze in het Odinpakket zaten wilden we er toch iets mee doen. Dit recept is ontzettend goed bevallen. Het was verrassend lekker! Mijn man vroeg of er niet meer was:)
Willem 8 januari 2012 18:06 uur
Mijn vrouw en ik kenden schorseneren niet maar aangezien deze in het Odinpakket zaten wilden we er toch iets mee doen. Dit recept is mijn vrouw en mij goed bevallen. Het was erg lekker en ik vroeg mijn vrouw of er niet meer was!
🙂 😉 🙂 😉
Okke Amerongen 8 januari 2012 18:49 uur
Hallo Roos en Willem, Mooi dat jullie de schorsenerenrösti lekker vonden. Ik hoop dat jullie nog veel meer lekkere schorsenerenrecepten uit zullen proberen!
Esther 14 januari 2012 19:47 uur
Ik kende schorseneren nog niet, had er nog nooit iets mee gedaan,en nu gekregen in een biologisch groetenpakket dus aan de slag. Ik heb dit gerecht gemaakt voor onder andere mijn zoon van 2,5 jaar die alleen bloemkool en broccoli en aardappels wil eten. En niet alleen de volwassenen maar ook mijn zoon vond het heerlijk. Hij heeft in tijden niet zo goed gegeten!! Morgen aan de slag met pastinaak.
Okke Amerongen 15 januari 2012 22:11 uur
Hallo Esther, Heel leuk om te horen. Ik hoor regelmatig dat kinderen die geen groente willen eten wel pastinaak eten. Waarschijnlijk vanwege de lekkere zoetige smaak. Ik hoop dus dat de pastinaak net zo goed in de smaak valt!
Annemarie 2 februari 2012 15:01 uur
Ipv Koriander & Chilipoeder heb ik geraspte kaas toegevoegd. De kinderen vonden nu het groentepakket wel een groot succes…Als je ook nog tips hebt voor rode bietjes en rammenas dan hou ik me aanbevolen!
Okke Amerongen 5 februari 2012 14:21 uur
Hallo Annemarie, Mooi dat de kinderen ervan gesmuld hebben! Voor rode bietjes vind ik borsjt altijd lekker. Een Russische soep van rode bietjes. Met rammenas ben ik niet zo bekend. De witte rammenas (rettich) is lekker om fijngeraspt met appel en rozijntjes als salade te eten. De zwarte rammenas vind ik erg scherp van smaak. Ik ben er niet zo gek op.
Layka 3 maart 2012 01:32 uur
Hallo Okke
Als je de zwarte rammenas uitholt en er het onderste puntje afsnijd, daarna vullen met bruine suiker of rietsuiker , zet hem in een hoog glas donker weg,na een week heb je een formidabel hoestdrankje.
Okke Amerongen 4 maart 2012 22:25 uur
Hallo Layka, Ik kan me goed voorstellen dat dit werkt. Rammenas is behoorlijk pittig van smaak en met de suiker zal er inderdaad wel een soort pittige hoestsiroop ontstaan. Bedankt voor deze originele tip!
Kitty 20 maart 2012 00:01 uur
Dag Okke,
Wat een leuk initiatief deze site. Ik heb nog geen recepten gemaakt, maar heb de soep, de rosti en de quiche op het oog voor morgen. Ik ben benieuwd! Heel fijn dat de zogenoemde vergeten groente steeds beter voorradig zijn. Pastinaak, aardpeer, koolraap allemaal superlekker.
Oke, het is een site over schorseneren, maar omdat ik dol ben op koken en recepten en, naast schorseneren, ook dol ben op bieten, kan ik het niet laten om een bietenrecept te geven, zoals Annemarie vroeg: Haring bieten salade met appel en veldsla. Behalve de veldsla, alles in kleine blokjes snijden en door elkaar scheppen. Als dressing gebruik ik zure room met mayonaise en een klein beetje mosterd. Op het laatst de veldsla toevoegen. Mijn twee kinderen (3 en 7) zijn er dol op. Helaas vist de jongste de haring eruit en legt die bij mij op mijn bord, maar de rest vindt ze echt smullen. Serveren met frietjes of anders ook nog een in blokjes gesneden gekookte aardappel door de salade scheppen. Om de biet te garen: per stuk inpakken in alufolie, en in voorverwarmde oven van 200 graden leggen tot zacht (half tot 2 uur). Laten afkoelen, schil verwijderen en verder verwerken.
Mijn moeder at ramenas altijd in plakjes op de boterham met kaas, net als radijs. Zelf ben ik er geen liefhebber van.
Okke Amerongen 20 maart 2012 16:00 uur
Hallo Kitty, Bedankt voor de complimenten en leuk dat je in een keer 3! recepten gaat maken. Laat zeker even weten hoe het gelukt is en of het lekker was. Bieten zijn ook heerlijk en dit klinkt als een lekker recept. Al moet ik zeggen dat ik de haring ook apart zou houden. Rammenas vind ik ook te sterk van smaak maar het schijnt heel gezond te zijn.
Joan 20 januari 2013 18:51 uur
@ Annemarie:
Zelf ben ik vegetariër maar in de wintermaanden dwing ik mezelf toch één keer in de maand vis te eten. Onderstaand recept is een heerlijke salade waar je op het eerste oog vreemd naar kijkt maar ik verzeker je dat het heerlijk is…….Voor 4 personen:
Rasp ongeveer 3-4 rauwe, geschilde rode bieten.
Voeg er een uitje, gekookt ei, mayo en geraspte appel aan toe.
Vervolgens in stukken gesneden zoute haring(hoe meer, hoe lekkerder).
Op smaak brengen met peper en zout.
Arjen 12 maart 2013 18:48 uur
wij zochten een recept voor Schorseneren, maar hebben vanavond heerlijk bietjes met vis gegeten! Morgen de rösti maar proberen.
Lisette 28 januari 2014 17:39 uur
Wauw! Dit recept is echt geweldig ! Ik was alleen vergeten de schorseneren eerst te koken, na het raspen, maar dat maakte echt niet uit!
Bedankt !