Schorseneren schillen

Bij het schillen van schorseneren komt er een wit kleverig sap vrij. Al snel zitten je handen vol met bruine kleverige vlekken waar je niet zo makkelijk vanaf komt. Om deze reden noemden ze schorseneren vroeger ook ‘keukenmeidenverdriet’. Toch valt het best mee om schorseneren schoon te maken zonder problemen.

Schorseneren schoonmaken in 4 stappen

 1. Trek keukenhandschoenen aan
 2. Schrob de schorseneren schoon met een borstel
 3. Schil de schorseneren met een dunschiller
 4. Doe ze in water met azijn

Stap 1: Trek keukenhandschoenen aan

KeukenhandschoenenWat je ook bedenkt, schorseneren geven altijd een kleverig sap af waar je bruine plakkerige handen van krijgt. Er zijn adviezen om ze eerst te blancheren en daarna pas te schillen. Al deze oplossingen heb ik ook geprobeerd. De beste oplossing is, zoals dat zo vaak het geval is, ook de meest eenvoudige: trek keukenhandschoenen aan! Inderdaad het ziet er niet uit maar dit is geen modellenwedstrijd. Hier wordt gewerkt aan een van de lekkerste groentes die er maar zijn!

Stap 2: Schrob de schorseneren schoon met een borstel

Afwasborstel met keukenhandschoenDoor de schorseneren onder stromend water te schrobben verwijder je al het zand. Na het schillen heb je dan veel beter zicht of alle zwarte pitjes nu echt geschild zijn. Je mist dus geen stukjes schil. Belangrijk, want dat valt ontzettend op op een mooie blanke schorseneer. Natuurlijk kun je hier een luxe groenteborstel voor kopen als je jezelf wilt verwennen met overbodige keuken gadgets. Mijn tip: gewoon de afwasborstel gebruiken.

Stap 3: Schil schorseneren met een dunschiller

DunschillerSchil schorseneren grondig. Dit is even wat werk maar gekookte schorseneren worden mooi spierwit. Een stukje schil die je vergeten bent valt dus enorm op. Op delen van de schorseneren zitten veel kleine zwarte stipjes waar ooit kleine haarwortels zaten. Ook die schil je er mooi af. Doe dit onder stromend water en al het overgebleven vuil loopt ervan af zodat je ziet of je echt alles mooi geschild hebt.

Stap 4: Doe de schorseneren in een pan met water met azijn

Na het schillen kleuren schorseneren al heel snel roodbruin. Door ze onder stromend water te schillen voorkom je dit. Als de schorseneren helemaal geschild zijn doe je ze in een pan water waar je een scheutje azijn aan toegevoegd hebt. Je kunt in dit water met wat zout de schorseneren koken totdat ze gaar zijn. Je kunt de schorseneren ook in een laagje melk leggen om het verkleuren te voorkomen.

Reacties

 1. Gerben 21 januari 2011 13:15 uur

  He Okke,

  kun je hier niet een mooi filmpje van maken? Dan kan ik zien hoe ik dat moet doen. Alvast dank voor je reactie 🙂 Groet, Gerben

 2. Okke Amerongen 22 januari 2011 08:36 uur

  Dat filmpje staat op de LANGE lijst met zaken die ik nog steeds een keer wil doen. Ik heb een eerste proeffilmpje gemaakt maar vooral het geluid was niet goed genoeg. Ik moet nog wat oefenen dus:-)

 3. Huib Schot 25 januari 2011 22:28 uur

  LS

  schorseneren schil je nog veel makkelijker met een ‘aspergeschiller’
  gaat razend snel en makkelijk
  ’t is maar dat je het weet

 4. riet 31 januari 2011 20:01 uur

  gewoon iedere keer ongeveer 3 á 4 cm van je af (de schorseneer plat op een plankje) schrappen van af de punt en dan eraf snijden en in azijnwater doen: niks vuile handen en veel minder afval dan met een dunschiller. dit over weggooien van voedsel!!!! Doordat je op het laatst het plukje van de bladgroei vast hebt hoef je helemaal geen plak aan je handen te krijgen

 5. simone 5 februari 2011 10:34 uur

  Je kan ze ook borstelen, koken en dan pas schillen, gaat makkelijker

 6. tonny 7 februari 2011 16:04 uur

  Schorseneren is een heel oude gezonden groenten. De Winterasperge zo noemde mijn moeder ze,die ik maar weinig in de winkel zie liggen AH heeft het hele maal niet . De huisvrouwen die ze nog willen hebben zo werd me gezegd zijn allemaal boven de 60 jaar.Is dat waar? Je kan ze toch ook in pot kopen en kunnen ze ook in de diepvries? blijven ze goed in diepvries?

 7. Okke Amerongen 13 februari 2011 16:25 uur

  Ha Tonny, Ik weet niet of schorseneren alleen nog maar door oudere vrouwen gekocht worden. Ik probeer er in ieder geval alles aan te doen om deze mooie groente te promoten!

 8. tonny 14 februari 2011 12:46 uur

  fijn dat je gereageerd hebt op mijn vraag. ik hoorde ook nog een verhaal dat die heerlijke schorseneren een armelui asperge is. Nu, dan doen ze die heerlijke groenten te kort

 9. Jiska 15 februari 2011 13:08 uur

  deze week zitten er schorseneren in het Odin-groentepakket van mij. Ik heb ze nog nooit gegeten of klaargemaakt, maar ben erg benieuwd en kijk er nu al naar uit. Super trouwens zo’n website over schorseneren

 10. Okke Amerongen 15 februari 2011 22:42 uur

  Dank je Jiska, Laat zeker even weten hoe het schorseneren gerecht gelukt is!

 11. Thea Verbunt 22 februari 2011 19:10 uur

  hoe maak jij de dunschiller schoon hij plakt vreselijk met jif krijg ik het er nog niet eens af .De schoseneren zijn wel heel lekker uit eigen tuin

 12. Roel Smit 23 februari 2011 19:34 uur

  PLAKKEN JE HANDEN EENMAAL, DAN PLAKT ALLES MEE WAT JE DAARNA AANRAAKT. WIJ VONDEN ZOJUIST UIT DAT JE DE KLEVERIGE SUBSTANTIE MET MELK WEG KRIJGT. FLINK POETSEN, MAAR HET WERKT.
  EET SMAKELIJK

 13. Mariska 24 februari 2011 19:48 uur

  Als je ze onder water schilt en je hebt citroen of azijn in het water gedaan, dan plakt het niet meer zo erg. Bij mij is de dunschiller schoongeworden in de afwasmachine. Anders zou ik de dunschiller schoonmaken met azijn.

 14. Okke Amerongen 27 februari 2011 09:54 uur

  Ha Thea, Ik doe de dunschiller ook gewoon in de afwasmachine en dat werkt bij mij prima. Soms moet ik de pan wel even met een schuurspons doen om ze echt schoon te krijgen.

 15. HansJant 8 maart 2011 17:33 uur

  Wie bij de grens woont, weet dat bij REAL in Duitsland altijd schorseneren, pastinaken en andere klassieke groenten aangeboden worden. En voor normale groenteprijzen. In principe kook ik ze altijd voor in water met een scheut azijn en daarna schillen. Verder afkoken zonder azijn. Altijd zonder zout.
  De goedkope metalen dunschillers zijn goed genoeg. Neem gewoon een andere als ze toch te kleverig worden.Ze worden schoon in de afwasmachine (50gr).

 16. Ingrid 7 april 2011 09:21 uur

  De plattelandswinkel hier in de buurt, heeft vergeten groente te koop waaronder schorseneren, gele biet, pastinaak en aardperen. Morgenavond staan de schorseneren op het menu en ik verheug me er op. Het is erg lang geleden dat ik ze gegeten heb en de overige gezinsleden stonden raar te kijken toen ik met een zak bruine stengels thuis kwam 😉

  Mijn moeder noemde deze mooie groente “huisvrouwenverdriet” omdat het een klus was om ze schoon te maken. Ik ben benieuwd hoe het mij zal vergaan 🙂

 17. saskia 19 april 2011 14:48 uur

  Haai
  ik heb schorseneren in een restaurant gegeten heerlijk …uit de oven met knoflook boter ..maar hoe lang moet dit in de oven en kko ik ze eerst or …wil het mijn kids laten eten ..weer eens wat anders dan sla …….

 18. saskia 19 april 2011 14:49 uur

  sorry
  hihi
  kook ik ze eerst voor …..
  of hoelang moeten ze in de oven
  worden ze dan boterzacht zo als asperges ???
  thanx

 19. Okke Amerongen 26 april 2011 21:01 uur

  Ha Saskia, Kook schorseneren voordat je ze in de oven doet eerst beetgaar. Afhankelijk van de dikte is dat rond de 10 à 15 minuten. Daarna kun je er in de oven mee doen wat je wilt. Veel succes en eet smakelijk!

 20. Conny 16 mei 2011 20:52 uur

  Dag Okke,
  Lekker impulsief kocht ik vandaag eco schorseneren bij de vomar op m’n dorp.
  Zou op internet wel kijken naar het ‘hoe en wat’ met deze groente.
  Stuit op deze site en lees lekker onsmakelijke verhalen over wat kan gebeuren bij het bereiden.
  Niets ervan heb ik ervaren.
  Met een super horeca dunschiller ging ik na het boenen van de schorseneren aan de slag op een snijplank. De groente was verschillend van dikte waardoor ik extra blij was met deze dun-schiller anders had er bijna niets van de dunne overgebleven.
  Nix glibberig, nix probleem met reinigen van het gereedschap.
  Merkte wel dat ik ze heel snel in het water met een scheutje azijn moest zetten.
  Weet niet hoelang ik ze kookte, op het moment dat het beetgaar was ben ik ze gaan eten.
  Heerlijke afwisseling op de gangbare groentes.
  Dank voor de tips en ervaringen

  ps. Volgens mij zijn deze schorseneren hartstikke vers van het land geweest.

 21. tonny 17 mei 2011 17:30 uur

  Jammer dat je ze in het westen van Nederland weinig kunt kopen

 22. Conny 17 mei 2011 21:20 uur

  Das ook toevallig Tonny,
  ik kocht de schorseneren in het westen van Nederland 🙂
  Groeten
  uit Sassenheim.

 23. Okke Amerongen 19 mei 2011 08:15 uur

  Hallo Conny, Goed om te horen: schorseneren klaarmaken kan gewoon zonder problemen! Al die verhalen over vieze handen zijn eigenlijk zonde. Schorseneren zijn heerlijk en daar gaat het om!

 24. Okke Amerongen 19 mei 2011 08:16 uur

  Ha Tonny, De meeste kans om schorseneren te kopen heb je in biologische winkels. Het seizoen loopt nu wel echt ten einde dus ik hoop dat het je nog gaat lukken. Succes!

 25. Bertha van der Wal 5 juni 2011 17:32 uur

  Hallo onlangs zijn mijn man en ik met zonnebloem meegeweest. En op de boot kregen wij schorseneren voor het eerst te eten.
  Daar mijn man de ziekte van Huntington heeft kan hij niets alles meer eten.( slikprobleem ) Toen wij deze schorseneren aten zeiden wij allebei het zelfde. WAT LEKKER. Nu heb ik ze hier gekocht en vandaag gegeten. Een dame in de winkel zei dat ik ze eerst even een halfuurtje in de melk moest leggen. Dat heb ik gedaan en ze waren wederom weer heerlijk. Maar ik vraag mij zelf af : wat zit er nu in van vitaminen?

  Misschien dat u mij kan antwoorden hierop.
  groetjes Bertha

 26. Bertha van der Wal 5 juni 2011 17:37 uur

  Deze groenten kan hij namelijk zonder problemen eten.En hij vindt het ook nog lekker. Wij wonen in Spijkenisse en kon ze bestellen bij de groenten boer.
  Dit vergat ik nog even te vermelden.
  groet Bertha

 27. tonny 5 juni 2011 19:07 uur

  Geweldig dat uw man ze lekker vond en ze zijn calloriearm de vitamine zijn o.m. het zelfde als van asperge’s

 28. Okke Amerongen 5 juni 2011 21:42 uur

  Inderdaad mooi nieuws Bertha! Ik heb hier wat meer informatie gevonden over de voedingswaarde van schorseneren http://nl.wikipedia.org/wiki/Schorseneer#Voedingswaarde Veel kookplezier en eet smakelijk!

 29. Bertha van der Wal 5 juni 2011 22:08 uur

  harstikke bedankt voor de informatie en jou snelle reactie.

  groetjes Bertha

 30. Peter 8 augustus 2011 11:45 uur

  Gisteren schorseneren gekocht op de Landmarkt in A’dam-Schellingwoude. Morgen ga ik ze klaarmaken als bijgerecht, we zijn nieuwsgierig naar de smaak. Vanmiddag eerst even de Hema in voor handschoenen. De oude liggen in de garage, en zitten onder de motorolie….

 31. Okke Amerongen 19 augustus 2011 18:53 uur

  Haha, motorolie en eten is niet zo’n gelukkige combinatie. Je hebt wel heel vroeg in het seizoen al schorseneren gekocht! Ik heb ze nog nergens gezien. Eet smakelijk in ieder geval.

 32. Jasper 21 augustus 2011 17:39 uur

  Lekker! Heb ze zojuist uit de tuin gehaald. Straks de schorseneren met Citroen klaar maken, ben benieuwd!

 33. Nell van Houtert 8 oktober 2011 12:37 uur

  Bij mijn tante in Frankrijk voor het eerst schorseneren gegeten, meer dan 30 jaar geleden! Eerst koken en dan in roomboter bakken, heerlijk. Ik leg de te schillen schorseneren in een ruime bak met water en voeg daar een flinke scheut melk aan toe, zo zijn ze makkelijk schoon te maken en heb je geen last van plakhanden.
  Gekookte schorseneren pureren met wat pittige blauwschimmel kaas, met wat room schuimig kloppen, een lekkere amuse.

 34. Carla 24 oktober 2011 21:37 uur

  Schorseneren schoonmaken, truc. Schrap ze onder water! Dat stopt het ‘bloeden’ (waardoor het kleverige sap vrijkomt). ik was ze eerst, laat een bodem water in wasbak van de keuken lopen en schrappen maar. zo gepiept, geen vieze of azijn handen.

 35. Sirikit 8 november 2011 09:46 uur

  Heb van het weekend in het Westen v.h. land langs de Elswoudlaan schorseneren gekocht. ( gewoon nog je geld in een kistje doen.)
  Dekamarkt heeft deze week schorseneren ,pastinaak enz. in de aanbieding,mooi om uit te proberen wanneer je niet weet waar je deze groentes moet kopen.
  Nee ik ben geen 60.
  Ga een paar tips uit proberen.

 36. Okke Amerongen 9 november 2011 21:44 uur

  Mooi Sirikit, Langs de weg kopen vind ik altijd extra leuk.

 37. Peggy 16 november 2011 16:39 uur

  Ik heb gisteren schorseneren gekocht. Met alle handige tips op dit prikbord ga ik er een heerlijk Indisch gerecht van maken met de ingredienten die ik voor groene asperges gebruik. Ik wens alle schorseneren-eters alvast een smakelijke maaltijd.
  Groetjes.

 38. Heleen 29 november 2011 16:35 uur

  Dag Okke,
  In restaurants ben ik altijd verzot op de “chipjes” van schorseneren in salades of als garnering bij vlees. Daarom wil ik ze nu echt eens zelf gaan maken. Ik zag en recpt op jouw website. Nog één (domme?) vraag: kan ik de geschilde plakken rauw in de olie frituren of moeten ze voorgekookt zijn?

 39. Okke Amerongen 29 november 2011 22:07 uur

  Hallo Heleen, De schorsenerenchips bak je gewoon van rauwe schorseneren. Je snijd er dunne strookjes van en de olie is heet genoeg om dat gaar te bakken. Veel succes!

 40. Erik 2 december 2011 02:44 uur

  Ik kook scorsies in de schil. Ik vind het pellen daarna een erg leuke bezigheid. Ik haal dan zo’n prachtig witte wortel uit een donkere.

  Is er iets mis met koken in de schil? Er blijven dan makkelijk donkere stukje zitten, maar dat vind ik eigenlijk wel leuk. Of schaden die de gezondheid? Ik ben namelijk zo gek als een asperge.

 41. Okke Amerongen 3 december 2011 08:58 uur

  Ha Erik, Je kunt de schorseneren ook prima in de schil koken. Die paar zwarte stukjes zul je verder geen last van hebben.

 42. henryk 19 december 2011 00:39 uur

  Ben op mijn gevoel afgegaan. Heb schorseneren een tijd lang in water laten liggen vanwege het zand. Toen afgschrobd en vervolgens rauw gegeten tijdens het koken van andere dingen. Weinig smaak zo maar dat moeilijk gedoe met schillen lijkt me ook niet alles. Waarom schillen eigenlijk vraag ik me af. Als ze rauw makkelijk op te nemen zijn waarom dan schillen. Vaak haal je met schillen veel voedingswaarde weg. Mijn aanrdappels schil ik al jaren niet meer. Lijkt allemaal zo a-natuurlijk.
  De rest probeer ik zonder ze te schillen morgen te koken. U hoort nog van me!

 43. Okke Amerongen 20 december 2011 08:29 uur

  Hallo Henryk, Uiteraard zijn ze ook rauw te eten maar gekookt vind ik ze wel een stuk lekkerder. Schillen is niet nodig maar het ziet er wel mooier uit. Misschien a-natuurlijk maar het oog wil ook wat. Laat zeker even weten hoe het experiment verder verloopt. Interessant om te lezen!

 44. Edith 27 december 2011 16:31 uur

  Na alle verhalen gelezen te hebben over het schillen van schorseneren, had ik wel zoiets van, waar ben ik aan begonnen …. Ik heb ze onderwater geschild en geen enkel probleem ondervonden van al die ongemakken ….. Nu nog een lekker recept zoeken en dan straks heerlijk smikkelen.

 45. Okke Amerongen 29 december 2011 08:14 uur

  Hallo Edith, Mooi dat het allemaal meegevallen is en ik hoop dat je een lekker recept op mijn site kunt vinden.

 46. Leonie 8 januari 2012 19:25 uur

  Nou zeg, was dat even schrikken. Koop je als culinaire leek leuk eens schorseneren bij de C1000, kom je op internet akelige plakverhalen tegen die zelfs met Jif niet op te lossen zijn! Tot overmaat van ramp had ik ook nog eens geen handschoenen en geen melk ik huis 🙂
  In al mijn creativiteit en met de info van deze site heb ik het als volgt aangepakt: snijplank in de wasbak en telkens 10 cm schroseneer schrappen met een aardappelschilmesje onder heel zachtjes stromend water, zoals iemand ook adviseerde. Vastgehouden aan het zanderige worteleinde. Stukje afsnijden, afspoelen en in de pan. En ik moet zeggen, er was geen plakje aan mijn hand of waar dan ook. En ik en mijn 11 jarige dochter vonden ze erg lekker!
  Trouwens fascinerend dat iemand een hele website maakt over schorseneren!
  En bedankt!

 47. Okke Amerongen 8 januari 2012 19:33 uur

  Hallo Leonie, Mooi dat het allemaal zonder kleverige handen gelukt is en vooral dat jullie het lekker vonden. Onder stromend water gaat het inderdaad ook prima maar met handschoenen aan gaat het sneller en makkelijker. Er was nog geen echt goede site over schorseneren dus vandaar dat ik er maar mee begonnen ben 🙂

 48. olga van der werf 27 januari 2012 16:48 uur

  Ik had gister bruine handen van het schillen van schorseneren. Ik heb een citroen doormidden gesneden en met de halve citroen mijn handen schoongewreven. Zonde van de citroen, dus in het vervolg met een keukenhandschoen. Maar niet met zo’n gekleurde slobberige, maar met een goed passende latexversie. Dan kun je beter voelen wat je doet. Denk ik.

 49. Okke Amerongen 29 januari 2012 10:14 uur

  Hallo Olga, Een goede latex handschoen schilt zeker prettiger. Als je geen handschoenen kunt vinden is schillen onder water ook een optie.

 50. Ulrike 18 februari 2012 16:27 uur

  Deze week liggen de schorseneren bij de digros in de winkel 🙂
  voor wie er trek in heeft 🙂

  (ikke wel, heb ze net schoon staan maken. maar lees nu pas al die handige tips 🙁 voor de volgende keer maar weer :))

 51. Okke Amerongen 18 februari 2012 18:25 uur

  Hallo Ulrike, Ik kreeg net ook al een reactie dat de Digros schorseneren in het assortiment hebben. Leuk om te horen. Er staan nog genoeg andere lekkere recepten op om nog een keer schorseneren te maken (met handschoenen) 🙂

 52. Nienke, Amsterdam 19 februari 2012 18:01 uur

  Juist…ik kwam op deze site nadat ik schorsenerenplak had gegoogled….
  Zit nu dus met bruine plakhanden! Ha,ha.
  De schorseneren staan al te pruttelen en stoven straks nog na in de slagroom dus ik hoop dat het straks de moeite waard blijkt. Ruikt in ieder geval al lekker.
  Heb ze trouwens net uit nieuwsgierigheid gekocht bij de Dirk vd Broek.

 53. Okke Amerongen 20 februari 2012 17:29 uur

  Hallo Nienke, Volgende keer weet je het: schillen met handschoenen of onder water, dat scheelt ook al heel veel. Mooi dat Dirk van de Broek ook schorseneren verkoopt! Ooit hebben hopelijk alle supermarkten het weer in het assortiment.

 54. Toos de Rijk 22 februari 2012 13:54 uur

  Dag Okke,
  ik heb eigenlijk helemaal geen problemen met de plakkerigheid van schorseneren. Als je tenminste de schorseneren een nacht tevoren onder water zet. Daarna schrap je ze net zo makkelijk als wortelen.
  Toos

 55. Okke Amerongen 22 februari 2012 19:50 uur

  Hallo Toos, De truc met een nacht van te voren onder water zetten is voor mij nieuw. Ik ga het zeker een keer proberen. Bedankt voor de tip!

 56. Erik 22 februari 2012 20:48 uur

  Nog iets. Zijn mijn moeder en ik de enigen die ongelooflijk winderig worden van schorseneren? Of hoort dat er gewoon bij?

 57. k.alaoui 27 februari 2012 19:24 uur

  Hehe eindelijk heb ik het gevonden , ik ben namelijk allang op zoek naar de nederlands naam van deze groenten, ik heb altijd in marokko gegeten wij noemen salsifie (franse naam) kan iemand mij vertellen waar ik het kan kopen graag laat het me weten dank

 58. Okke Amerongen 27 februari 2012 21:16 uur

  Hallo K. Alaoui, Ik wist niet dat schorseneren ook in Marokko gegeten worden. Als je een Marokkaans recept met schorseneren weet dan hoor ik het graag. Dat kan zeker interessant zijn voor deze site.

 59. K.Alaoui 23 maart 2012 12:07 uur

  Volgens mij komt het niet in heel Marokko vandaan, het is streek verbonden, ik kom uit Casablanca en daar was het te koop bij de boerenmarkt die een keer per week wordt gehouden. leuk recept heb ik wel.
  Je kunt bereiden met lamsvlees, kalfsvlees of kip.
  Het vlees goed wassen met zout en beetje azijn , in de pan leggen, uien snipperen, zwartpeper, safran vers citroen, groene olijven, beetje komijn het liefst zaadjes, bouillonblokje, vers bos koriander en natuurlijk olijfolie goed alles mengen en op de vuur het vlees laten sudderen( kalfs of rund heeft meer suddertijd nodig dan kip).
  Als kip of rode vlees vless bijna gaar is voegt in de saus sasifie en laten halfuur gaar worden en eet smakelijk het is echt lekker groenten.

 60. Okke Amerongen 30 maart 2012 12:25 uur

  Hallo K. Alaoui, Het klinkt als een heerlijk recept. Ik ga het zeker een keer proberen. Bedankt voor de tip!

 61. Ria 31 maart 2012 17:00 uur

  Ik had gehoord dat het schillen van schorseneren een lastig karweitje zou zijn.
  Ik heb ze gewoon geschild met het zand en al er nog aan. Daarna goed afgespoeld onder de kraan en daarna zoals het recept het voorschreef in stukjes snijden en meteen in de room. Dit ging heel goed.
  bedankt voor het melden van de kooktijd, want dat wist ik nl. niet.

 62. Floor 6 april 2012 07:48 uur

  Ik schil de schorseneren ongewassen met een aspergeschilmes, snijd ze in stukken en leg ze dan in water met wat citroensap. Vuile handen krijg je daarna ook goed schoon met wat citroensap.

 63. Marianne 6 december 2012 20:26 uur

  Van mijn moeder een handige manier geleerd om dit ‘keukenmeidenverdriet’ te schillen: Stengels onder de stromende kraan schoonborstelen c.q. van zand ontdoen; stengel in 2 a 3 stukken snijden; in een pan met kokend water doen en even de kook eroverheen. Met de schuimspaan eruit vissen en dan schillen met de dunschiller. Vliegt eraf! (Smoezelige kookwater natuurlijk weggooien). Dan in stukjes snijden en in ca. 20 minuten gaar koken in water met een scheutje melk.

 64. Antina 8 december 2012 21:57 uur

  Gisteren bij de Makro in Vianen schorseneren gekocht. Wel heel verschillend in dikte en lengte, maar dat heeft wel wat. Mijn vader verbouwde het vroeger altijd in zijn tuin en ik herinner het me als een heerlijke groente. Ga dus nu zelf maar eens aan de slag met alle tips die ik net gelezen heb. Bedankt daarvoor!

 65. Okke Amerongen 9 december 2012 07:56 uur

  Hallo Antina, Dat komt vast wel goed. Het valt allemaal wel mee hoor met de schorseneer. Eet smakelijk!

 66. Mirjam 21 december 2012 17:09 uur

  Een belgische tv-kok heeft een filmpje over het schillen van de schorseneren http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/kotelet-met-schorseneren-in-witte-saus

 67. Haskia Kramer 28 december 2012 13:42 uur

  Na het koken in de oven. Hoe lang en op welke stand?

 68. Okke Amerongen 28 december 2012 13:59 uur

  Beste Hastia, Alle kooktijden staan bij de afzonderlijke recepten.

 69. Bert Akkersdijk 2 januari 2013 18:40 uur

  Eergisteren een lekker receptje gekookt uit ‘vergeten groentes’ -schorseneren met citroesausje. De plak zat niet zozeer aan mijn handen, wel aan de kookpan! Na een reactie hierboven gelezen te hebben gaan we met melk aan de schoonmaak. Dank voor de tip.

 70. Joost 7 januari 2013 13:40 uur

  Ik heb ze vandaag bij AH in Hoorn gekocht: in de aanbieding. Ben heel benieuwd hoe ze smaken!

 71. tonny brouwer 7 januari 2013 15:42 uur

  Ik wou dat ik wist waar OOOOO waar ik schorseneren kan kopen

 72. AppieB 8 januari 2013 13:32 uur

  Op reactie 6: Ik heb vandaag bij AH in Nieuwegein schorseneren gekocht.
  Bij gebrek aan keukenhandschoenen zal ik vanmiddag latex handschoenen gebruiken.

  Eet smakelijk, allemaal.

 73. Ingrid 10 januari 2013 18:11 uur

  Hoi Okke, Ik had in een biologisch groentenpakket schorseneren gekregen en was op zoek naar een recept. Wat ziet jouw site er super goed uit. Goed initiatief dit. Ik ken je nog vanuit de iGoogle tool die je destijds voor NS hebt gemaakt.
  groet,
  Ingrid

 74. Okke Amerongen 13 januari 2013 12:42 uur

  Hallo Ingrid, Dat is alweer even geleden. Leuk dat je mijn site ontdekt hebt! Bedankt voor de complimenten en veel kookplezier!

 75. AppieB 13 januari 2013 13:16 uur

  Gisteren bij Jumbo N’gein schorseneren gehaald. Er ligt nog één pak. Het wordt niet meer aangevuld; gaat uit het assortiment.
  Vandaag lekker schorseneren maken. Nieuw recept: Wokken!
  Met een lekkere te grote Entrecôte……….

 76. Jessica 16 januari 2013 16:03 uur

  Ik ben blij een goede website gevonden te hebben over schorseneren. Ik heb altijd alleen maar negatieve verhalen gehoord en ben eigenwijs…Dus ik wil het toch proberen. Ben blij dat er ook positieve verhalen zijn en ik ben benieuwd hoe het smaakt.
  Ik kan ze trouwens gewoon bij de groenteboer kopen, mits het het seizoen is natuurlijk.

 77. Bart Jansen 19 januari 2013 15:06 uur

  In week 4 te koop bij AlbertHeijn,in onze omgeving,(Deventer)375 gram euro1,00
  Volgens Wannée een paar minuten koken,daarna te stropen,ik ben benieuwd.Ga het in ieder geval proberen

 78. Wim ’s Hertogenbosch 20 januari 2013 09:07 uur

  Heb nog nooit schorseneren zelf klaargemaakt. Ik zoek een “gewoon” stamppotrecept! Help!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 79. Okke Amerongen 20 januari 2013 19:11 uur

  Hallo Wim, Je kunt gewoon een stamppotrecept nemen waarin je de helft van de aardappelen vervangt door schorseneren. Maar… eerlijk gezegd vind ik het zonde van het werk. Ik zou schorseneren echt als aparte groente serveren maar die keus is aan jou natuurlijk.

 80. angeline Huijs 23 januari 2013 19:30 uur

  Schorseneren, heerlijk gewoon op de markt in Stein [L] gekocht, mijn man maakt ze nu schoon hahaha en morgen gaan we er heerlijk van smullen!!!!
  Ook heerlijk met een melksausje!!!

 81. Marieke Klomp 23 januari 2013 20:49 uur

  Goed nieuws: schorseneren zijn bij Albert Heijn deze maand groente van de maand en staan ook in het bonusboekje. Het zou natuurlijk nog mooier zijn wanneer ze permanent onderdeel zouden zijn van het assortiment, maar ik vind het een goede stap voor een comeback.

 82. Rob Wolt 23 januari 2013 22:00 uur

  Inderdaad schorseneren en pastinaak in de aanbieding bij AH deze week.
  Gisteren gekocht en ga ze overmorgen bereiden. Met al deze tips moet dat
  goed komen. Wist niet dat er een bepaalde specifieke methode voor was.
  Hoop dat ze lekker smaken, na zoveel apart bereiden.

 83. Ellen 25 januari 2013 19:12 uur

  Heerlijk die schorseneren,boerenham en een ei en krieltjes met een sausje van crème fraiche,bieslook,mosterd. Gaan we vaker doen!! Gr. Ellen

 84. Okke Amerongen 26 januari 2013 12:53 uur

  Hallo Angeline, Mooi geregeld dat je het schoonmaken aan je man overlaat:) Eet smakelijk!

 85. Okke Amerongen 26 januari 2013 12:54 uur

  Hallo Marieke, Ik hoop van harte dat de promotie door de supermarkt zorgt voor een comeback. Erg leuk!

 86. Okke Amerongen 26 januari 2013 12:58 uur

  Hallo Ellen, Leuk dat het allemaal lekker gesmaakt heeft!

 87. Karin 27 januari 2013 00:42 uur

  Van de week bij AH in een opwelling “antieke” groente gekocht. Schorseneer. Nog nooit geproefd. Lees met belangstelling al jullie adviezen en ervaringen. Asperges zijn bij ons thuis niet geliefd. De kid’s zijn het weekend weg dus is mijn man morgen proefkonijn. Laat nog wel weten hoe het ging. Karin

 88. Monique65 27 januari 2013 11:53 uur

  Ik heb ze ook gisteren bij AH gekocht en stuit met het zoeken van een recept op deze site. Zoals ik begrijp kan ik ze bereiden zoals asperges. Ben erg benieuwd. Morgen worden ze klaargemaakt.

 89. alien meesters 27 januari 2013 14:20 uur

  ik maak er altijd soep van nog lekkerder dan aspergesoep!
  morgen staat ie op het menu.
  heel fijn dat AH hem weer heeft.

 90. minka 27 januari 2013 14:49 uur

  Ik heb ze een paar dagen geleden gemaakt. Ik heb gewoon de gootsteenbak vol laten lopen met water, beetje azijn erin. schorseneren erin gedaan. onder water schoongeschuurd met zo’n goedkoop schuursponsje, schil ging er probleemloos af zonder plaktoestanden. Daarna met dunschiller afgemaakt en in water met citroen gelegd. Heb helemaal niks gemerkt van plak of niet schoon te krijgen dunschiller 🙂

 91. Arnout 27 januari 2013 18:11 uur

  Super handig je uiteg! Vandaag voor het eerst schorseneren klaar gemaakt. Heerlijk, zeker niet de laatste keer!!

 92. Karin 27 januari 2013 20:51 uur

  OK. 20 uur na mijn eerste berichtje. Het resultaat. Ik ben blij met deze site om diverse TIPS en ervaringen te lezen. Maar heb ook gekeken bij het Belgische filmpje van “Dagelijkse Kost” om te ZIEN en in de kookboekjes van Bleu Band om te kunnen terug LEZEN welke ingrediënten. Volgens Bleu Band 30min zacht koken in een papje met “azijn en bloem” . Ik had alleen “rode wijnazijn” tot mijn beschikking. Volgens Bleu Band serveren in een sausje met sjalot en crème frech, ik had alleen Philadelphia kruidenkaas en sjalotten tot mijn beschikking. Bij mij is koken geen exacte wetenschap. ik werk met wat ik heb. Het lijkt op het voorgeschreven recept. Mijn man was vanavond “proefkonijn” maar hij was zeer te spreken over het resultaat. Bedankt voor jullie ondersteuning. Ga zo door, doe ik ook.

 93. Wil van SOest 28 januari 2013 21:11 uur

  Zojuist schorseneren gegeten. Schoongemaakt, met de handschoenen aan,met de dunschiller en daarna onder stromend water nageschrobd. Heerlijk, na het koken het water met azijn afgieten en er een scheut kookroom bij doen met evt. Een klontje boter. Ga het beslist nog eens klaarmaken. Mijn man kreeg de kookpot schoon met azijn en flink wrijven.

 94. Jacqueline 29 januari 2013 18:25 uur

  Om van het probleem van vieze plakhanden en -pannen af te komen: NIET schillen. Enkel schrobben en met de kaasschaaf of dunschiller in lange repen schaven en frituren in een laagje olie. Daarna versgemalen zeezout erover. Erg lekker!

 95. Okke Amerongen 29 januari 2013 20:43 uur

  Hallo Alien, Inderdaad erg leuk dat Albert Heijn weer schorseneren heeft. Zo maken veel meer mensen kennis met deze lekker groente.

 96. Okke Amerongen 29 januari 2013 20:49 uur

  Hallo Arnout, Graag gedaan. Ik hoop dat je nog regelmatig schorseneren zult maken!

 97. Okke Amerongen 29 januari 2013 20:51 uur

  Hallo Karin, Groot gelijk, een recept is geen wetboek waar je je aan moet houden. Als het resultaat lekker was dan is het gewoon een goed recept. Mooi dat het lekker was!

 98. Okke Amerongen 29 januari 2013 20:52 uur

  Hallo Wil, Mooi dat het lekker was. Op naar het volgende recept met schorseneren.

 99. Max 5 februari 2013 10:15 uur

  Ga dadelijk voor de 2e keer schorseneren (van AH) bereiden. De eerste keer had ik deze site nog niet ontdekt maar instinktief met azijn gewerkt (ik ben biochemicus). Ik vind dat die keukenmeiden wel wat gauw gingen huilen want voor mij geen vuile handen en zonder handschoenen.
  Vraag: is er iets bekend over de samenstelling van schorseneren ? Vitamientjes, anti-oxidanten, etc ? Misschien weet het voedingscentrum (?) meer.

 100. edyrotterdam@hotmail.com 19 februari 2013 12:55 uur

  Hallo,

  Vandaag schorseneren op het thuismenu. Soep waarschijnlijk. Ik weet nog niet hoe en wat maar ik ga wat verzinnen:))
  Ik heb een keer in het restaurant gegeten tijdens kerst. Zalig, vond ik het. Vandaag zal ik deze smak weer terug willen proeven. Mijn 1e keer:))
  Nog ff surfen voor ideeen.

  Groetjes,e

 101. Janneke 1 maart 2013 15:20 uur

  Ik ga vandaag voor het eerst schorseneren klaarmaken, en ik ben heel benieuwd. Ze zaten in mijn groentetas, en er zat een recept bij van schorsenerenrösti. Bij mijn zoektocht naar schoonmaak tips kwam ik op deze site terecht, en met wat ik hier heb gelezen, gaat het vast helemaal goedkomen!

 102. Janneke 1 maart 2013 19:49 uur

  Nou, met de tips van deze site was het schoonmaken een koud kunstje. Zand eraf schrobben met een schuursponsje, daarna schillen met handschoenen aan, en in water met azijn leggen. Ik heb ze geraspt en daarna gaar gestoofd, en ik heb geen aanslag in mijn pan gehad. Het was erg lekker, vonden mijn zoontje van 3 en ik. De volgende keer ga ik ze gewoon koken, want daar ben ik ook benieuwd naar.

 103. Desiree 3 maart 2013 11:11 uur

  Las gisteren alle ellende over het schoonmaken van aanslag op de pan. Had ik nog nooit gehad (ook niet op gelet). Vanochtend wel op mijn nieuwe dunschiller (kunststof handvat) en een kunststof schaal. Het ziet er uit als plakresten van een etiket of sticker. Dat verwijder ik altijd met afwasmiddel, dus nu ook geprobeerd. Gewoon onverdund op een schuursponsje en weg halen. Zo schoon. Bij deze, een andere tip dan gewoon harder schuren.
  Zo krijg je het ook heel makkelijk van je handen af.

 104. Mariska 11 maart 2013 11:01 uur

  Gisteren voor de 2e keer schorseneren klaargemaakt. Leek wel een operatie. Handschoenen, zakjes om de kraanknoppen, bakpapier op de snijplank voor het schillen, maar… beetje voorbereiding en het plakken heeft zich beperkt tot alleen de pan.. kan ik me van de vorige keer niet herinneren maar vooral boven het waterniveau en in het deksel zat plak. Kreeg het met een schuurspons niet goed weg. Opgelost met aceton. Niet gebruiken op plastic! Dat lost dan ook op. Maar op metaal gaat dit prima. Wel goed afwassen daarna. Heb overigens risotto gemaakt met bouillon, gekookte schorseneren, creme fraiche, ham en een bosuitje.

 105. Okke Amerongen 13 maart 2013 09:27 uur

  Hallo Janneke, Mooi dat het schoonmaken wel mee viel. Als je zoontje van 3 het zelfs lekker vond… dan is dat een groot compliment. Ik krijg veel reacties van mensen die zuchten dat de kinderen geen of nauwelijks groente lusten. Mooi om te horen dat jouw zoontje het in ieder geval lekker vond!

 106. Okke Amerongen 13 maart 2013 09:29 uur

  Hallo Mariska, Dat klinkt als een erg lekker recept. Risotto met schorseneren heb ik zelf nog niet eerder gemaakt maar het lijkt me lekker. Bedankt voor de tip!

 107. Hansi 17 maart 2013 10:06 uur

  Hi, Leuk om te lezen dat de meeste het lekker vonden. Zo ook wij, schrobben, schillen en koken. Wij kregen het in het Odin-Bio Groente pakket. Alleen één vraagje: iemand een tip hoe je een schorsenerenvlek uit kleding kan verwijderen? Ik had niet in de gaten dat het zo vlekte. Alvast bedankt.

 108. GroeneVingers 19 maart 2013 21:07 uur

  Wat een fijne tips voordat ik mijn eigen geteelde schorseneren ga klaar maken. Morgen is de grote dag, gewapend met handschoenen en dunschiller!!!! Ik heb er in elk geval zin in en uit eigen tuin smaken ze vast heerlijk!

 109. Rob 5 april 2013 10:31 uur

  Hoi Okke,

  gelukkig wist de groenteboer bij de groothandel wat ik bedoelde met winterasperge van schorseneren is zo’n naam die ik steeds vergeet … Maar de smaak – die vergeet ik nooit. God, wat zijn die dingen lekker!
  Het schoonmaken valt met de tips van jouw site erg mee dus deze winter vaak van deze heerlijke groente gesnoept.
  Jammer dat ik nu je website pas ontdek want de groenteboer waarschuwde me dat dit toch echt de laatste schorseneren van het seizoen zijn. Maar volgend jaar ga ik zeker een paar van die heerlijk klinkende recepten proberen.
  Enne Rob houdt ook van Kweeperen dus dat wordt smullen komende winter!

 110. Okke Amerongen 5 april 2013 23:24 uur

  Hallo Rob, Winterasperges… een mooie naam. Schorseneren zijn zeker lekker! Ik hoop op een mooi kweeperenjaar! Maar dat duurt nog wel even. Zeker met deze ‘lente’.

 111. AppieB 6 april 2013 09:27 uur

  Wanneer begint en eindigt het SCHORSENEREN-seizoen?
  Ik zag ze vorige week weer op de markt (in Nieuwegein) liggen.

 112. Okke Amerongen 6 april 2013 09:29 uur

  Hallo Appie, Het schorsenerenseizoen loopt meestal tot en met april. Dan is het feest voorbij.

 113. Jurgen 6 april 2013 11:50 uur

  Hmm jammer. dan is het seizoen bijna voorbij helaas!

 114. Sicco 10 oktober 2013 18:58 uur

  Ik denk dat het schorsenerenseizoen zo langzamerhand weer begint, ik heb ze net gekocht maar vond ze wel duur. Nu nog kijken hoe ik ze klaar moet maken.

 115. Annemiek 19 oktober 2013 16:13 uur

  Ik leg ze niet in azijn ook niet in limoen of citroen sap of karnemelk maar gewoonin water met een scheut melk . Aangezien ik ze meestal in melk met water kook gaan ze altijd schiften als ze eerst in zuur hebben gelegen ook al spoel je het nog zo goed af. Maar hoe lang moeten ze nu koken ?

 116. Sandra 28 november 2013 14:31 uur

  Beste Okke,
  Wat een mooie site! In mijn groentepakket deze week zaten schorseneren, bleek toen ik de brief las… ik had ze nl nog nooit gezien. Graag deel ik als dank mijn ervaring ermee: zowel het schoonmaken (dat reuze meeviel!) als het gerecht dat ik op dit moment, al typend, nuttig.

  Door jouw site had ik enig idee wat voor soort groente het betreft, en op Smulweb las ik een recept dat me aansprak, schorseneren met roerei.

  Vervolgens ben ik gaan kokkerellen…

  Schoonmaken
  ik las dat vuile handen worden voorkomen als je ze (na wassen) eerst 5-10 min kookt: dit heb ik gedaan en wat schetst mijn verbazing: ik kon de schil er zo vanaf schuiven! Alleen hier en daar een klein pitje dat ik met een mes kon verwijderen. Sommige stukjes met de dunschiller gedaan, dan snijd je echter wel veel weg. Azijn had ik niet in huis dus in de pan een klein laagje dat zich met een schuursponsje redelijk gemakkelijk liet verwijderen.

  Dus daar stond ik met mijn schorseneren… hapje geproefd: zalig! Smaak lijkt op aspergers maar heel zacht, totaal niet draderig.

  Gerecht
  Roomboter in de pan gesmolten, schorseneren een paar minuutjes gebakken, toen twee eieren er doorheen geroerd. Kruidenzout en peper erover gestrooid. Mijn plan was eerst het op een boterhammetje te eten, maar bedacht me dat ik nog een restje macaroni zonder saus in een bakje had gedaan van de vorige dag. Dit heb ik er doorheen geroerd, toen wat melk erbij en strooikaas, die gedeeltelijk oploste in de melk (met iets vettigs erbij gaat dat nog iets beter). Het geheel rook lekker maar zag er nog een beetje kleurloos uit. Dus sneed ik twee tomaatjes en een stukje komkommer in blokjes. Deze onderin een kleine schaal, het schorseneren-mengsel erdoor geroerd en voila: nu geniet ik van een heerlijke half-warme maaltijdsalade met schorseneer!!! Smaakt heerlijk en ik beveel deze graag aan. Enige verbeterpuntje is dat er iets van kruiden doorheen zou kunnen, deze heb ik echter niet vers in huis en voordeel is dat ik nu de smaak van de schorseneer, tomaat en komkommer meer proef.

 117. Sandra 28 november 2013 14:34 uur

  kleine aanvulling op eerder bericht: ik heb ze na die 5-10 min koken goed laten ‘schrikken’ en even in koud water laten staan. Zou verschil kunnen maken mbt vuile handen en het verwijderen van de schil wellicht.

 118. tonny brouwer 28 november 2013 17:12 uur

  tot op heden zijn de schorseneren niet bij A.H in Den Haag te koop. Heel jammer

 119. Okke Amerongen 29 november 2013 19:05 uur

  Hallo Sandra, Bedankt voor de complimenten. Mooi dat je eerste keer schorseneren zo goed bevallen is!

 120. Mariska 27 december 2013 21:48 uur

  Ik schil ze nu ook steeds onder water in de gootsteen. Wel eerst goed al het zand er afspoelen. Ik trek al geen handschoenen meer aan en als je het mesje en/of dunschiller ook steeds terug in het water legt valt het ook mee met de hoeveelheid plak die daar op terecht komt.
  Om plak van schorseneren te verwijderen van bijvoorbeeld de pan of het deksel kan je ook een velletje keukenrol met wat olie eroverheen wrijven. Werkt een beetje zoals stickerverwijderaar. Het maakt denk ik niet uit welke olie, ik heb rijstolie gebruikt omdat ik daarmee kook. Olie en plak gaan niet samen. Daarna gewoon afwassen. Werkt tot nu toe het beste en kost het minste moeite.

 121. Irma 1 januari 2014 18:26 uur

  Hoi Okke, ik schrob de schorseneren net als jij af met een afwasborstel maar schil ze vervolgens onder water in een bak, niet onder de kraan. Dan heb je geen last van plakkerige gereedschappen. De geschilde schorseneren doe ik in een pan met water en azijn die al klaarstaat. Verder ben ik blij met je sites 😉

 122. Okke Amerongen 19 januari 2014 19:18 uur

  Hallo Irma, Dat is een prima tip! Bedankt!

 123. Bregje 21 januari 2014 14:04 uur

  Een andere methode; goed schoonboenen, dan koken in de schil en beetje laten afkoelen, en daarna de schilletjes eraf duwen. Zo heb je geen verkleuring en geen plak-rommel. Het Proberen waard!

 124. nel davidse 22 januari 2014 17:04 uur

  dank voor de tip. Ik leef al lang, maar ga vanavond voor het eerst van mijn leven schorseneren eten. Nooit te oud om te leren (genieten)

 125. tonny 23 januari 2014 21:41 uur

  Je bent nooit te oud om te ontdekken

 126. tonny 23 januari 2014 21:47 uur

  Ik was zeer verrast dat ik bij de LIdle in houtwijk een bosje schorsenen kon kopen

 127. Macsha 26 januari 2014 18:41 uur

  Bedankt voor alle tips. Ik kwam op de groenteafdeling bij de Lidl biologische schorseneren tegen. Met mijn 38 jaar geen idee wat en hoe; maar ik heb ze met al jullie tips vanavond klaargemaakt. Ze liggen nu lekker te koken en ik kan dit berichtje met schone handen typen 😉

 128. tonny 26 januari 2014 18:45 uur

  heerlijk he’die schorseneren met de tip om ze goed te schobben en dan in schil te koken is geweldig .Ik trek het schilletje eraf en heb een geweldige mooie schone schorseneer

 129. Hilda 31 januari 2014 15:59 uur

  Ook ik heb de schorseneren bij de Lidl gekocht. Gewoon omdat ik het zo leuk vind, dat ze daar ‘gekke’ groentes verkopen en omdat het veel te leuk is om zo iets eens uit te proberen. Op facebook word ik door vele vrienden voor gek versleten, maar daar werd ik gelukkig ook gewezen op deze site. Nu ben ik er nóg enthousiaster over. Ga straks soep uitproberen. Super zo’n website!

 130. Dorien 2 februari 2014 16:24 uur

  Ze zijn naar mijn idee lekkerder dan het ‘witte goud’ (asperges)
  En.. Och dat beetje vuil, ik schil ze gewoon en dan direct in water met azijn!
  Koken evt sausje erover mmmmmm…….

 131. f.schoonhoven 2 februari 2014 19:55 uur

  in luxemburg en belgie kan je schorseneren gewoon in potten kopen bij aldi en lidel,ik heb al diverse malen bedrijven in nederland daar op gewezen,maar er is blijkbaar geen belangstelling ,en dat is een gemiste kans van de heren inkoper,s het verkoopt als een gek.ook is het nog goedkoop ook

 132. Gerard Wilts 7 februari 2014 12:15 uur

  Ik heb nog nooit schorseneren gegeten en ik zag ze gisteren bij de winkel liggen. Dus ik dacht laat ik eerst even googelen wat ik daarmee doen moet. Kom ik op deze site terecht. Ik wordt hier zo enthousiast van dat ik ze nu meteen ga halen en vanavond schorseneren met citroensaus ga eten. Spannend!

 133. Jeanette 7 februari 2014 21:42 uur

  Op dit moment zijn schorseneren te koop bij AH

 134. Okke Amerongen 8 februari 2014 08:38 uur

  Klopt helemaal, ik zag ook schorseneren liggen bij Albert Heijn. Een zakje van 375 gram kost twee euro.

 135. tonny 8 februari 2014 10:53 uur

  Bij de Lidl vanmorgen gekocht,Heerlijk voor de zondag met ham en kaas.

 136. Mariska 8 februari 2014 15:57 uur

  Beste Okke,

  Ik heb heerlijk schorseneren gekookt en gegeten. En nu zit er een soort lijmlaag in mijn pan die ik niet goed meer schoon krijg. Heb je nog tips hoe ik dat het makkelijkst kan doen?

  Met groet, Mariska

 137. Okke Amerongen 9 februari 2014 08:43 uur

  Hallo Mariska, Ik zou het met een schuurspons en wat schuurmiddel proberen. Een andere optie is om het met wat spiritus te proberen. Ik heb dat een keer als tip gekregen van iemand maar zelf verwijder ik het gewoon met een schuurspons.

 138. tonny 9 februari 2014 11:45 uur

  Hallo Mariska,

  Het schoonmaken van een pan dat is vaak erg lastig.Ik boen de schorseneren met een nagelborsteltje gewoon schoon zodat de aarde eraf is en dat kook ik de schorseneren gaar en haal dan het schilletje eraf dan zit er geen lijmlaag in de pan
  Misschien een tip groeten tonny

 139. Toos 9 februari 2014 16:09 uur

  Giet kokend water over de schorseneren en laat ze daarna schrikken door er koud water over te gieten. Dan kun je ze met blote handen met de dunschiller schoonmaken. Geen vieze handen.

 140. Aukje 11 februari 2014 17:52 uur

  Voor ’t eerst schorseneren gegeten. Heerlijk.
  Ik schil ze, net als asperges, met de kaasschaaf! Heel snel en gemakkelijk.

 141. Janneke 13 februari 2014 12:04 uur

  Vanaf vandaag de Schorseneren bij de Lidl in de aanbieding.
  Biologische!! Nog nooit gegeten dus ik ga ze zeker halen!
  Vraagje.. Wie weet hoe en hoelang je ze kan bewaren??
  Complimenten voor deze site!!

 142. Okke Amerongen 13 februari 2014 17:53 uur

  Hallo Janneke, De schorseneren kun je redelijk lang bewaren. Een week minimaal maar vaak ook een stuk langer. Controleer ze wel regelmatig als je van plan bent ze wat langer te bewaren. Veel kookplezier alvast!

 143. KookMarie 18 februari 2014 21:39 uur

  Vandaag biologische schorseneren bij de Lidl gekocht. Klaargemaakt volgens de ‘blanc’-methode dus in water met een scheut melk (beetgaar) gekookt en ze waren echt heerlijk. Een absolute aanrader!

 144. Han Joling 3 maart 2014 19:58 uur

  Hoi Okke en alle volgers van dit prachtige prikboord over schorseneren. Ik las verschillende berichten over het uit je pan krijgen van het kleverige goedje na het koken. Ik doe het met (olijf) olie en het verdwijnt als sneeuw voor de zomer zon:). nog veel lekkere schorseneren gewenst

 145. Margriet 5 maart 2014 08:34 uur

  idd even schoonborstelen onder stromend water, gewoon koken met schil 20 min. en dan kun je de schil er zo afschrapen, wat nou vieze handen! 🙂

 146. petra 19 maart 2014 14:23 uur

  hoi okke
  bedankt voor de info ik ga ze vanavond voor t eerst bereiden!!! ben ontzettend benieuwd naar de smaak!! groetjes petra

 147. Hetty 27 maart 2014 15:44 uur

  Hoy Okke, wij hebben een groentetuin en eten dus regelmatig schorseneren. Mijn zus kwam onverwacht bij ons aan tafel aanschuiven en zei:” Oh wat heerlijk zijn deze asperges. Wij moesten lachen en vertelde dat het schorseneren waren. Ze genoot ervan. Zal nu eens schorsenerensoep proberen te maken, lijkt mij heerlijk! Trouwens mooie en nuttige site Okke! Bedankt!

 148. Okke Amerongen 6 april 2014 10:53 uur

  Hallo Hetty, Bedankt voorde complimenten! De schorsenerensoep is ook heerlijk. Alvast eet smakelijk!

 149. Con 12 september 2014 13:54 uur

  Ze zijn weer te koop bij de Lidl, (weekend aanbieding) biologische schorseneren vroeger wel vaker gegeten,maar dat is inmiddels wel lang geleden, hoor bij de 60+ huisvrouwen probeer graag vergeten groenten!
  En deze worden bij Lidl vaak in weekend aangeboden.
  Ga vanavond lekker genieten, en ben niet bang voor vieze handen.
  Maar fijn om deze tips op je site te lezen. Fijn weekend en bedankt.

 150. Stef Joosten 26 september 2014 06:53 uur

  Dank je wel Okke en alle deelnemers voor deze website. Ik had nog nooit schorseneren gezien, laat staan gegeten. Maar ik kon ze dank zij jullie klaarmaken alsof ik het al jaren deed. Ik heb de stengels onder water geschild met een aspergeschillertje. Zo gepiept en geen vuiltje aan m’n handen! Over die zwarte puntjes heb ik niet moeilijk gedaan, want dat kost wel heel veel “wit vlees”. En het staat best wel gezellig. Toen ze bijna beetgaar waren heb ik ze afgegoten, in stukjes van 3 cm gesneden, en in de boter gebakken in de koekenpan. Erg lekker!

 151. Marian 24 november 2014 16:48 uur

  Ik koop heel vaak schorseneren in het engels salsify ik schil ze zonder handschoenen nooit een probleem met mijn handen schoon krijgen doe ze in water en azijn op stukjes van 5 cm kook ze met half melk half water kaas saus erbij gekookte aardappelen en lekker stukje vlees heerlijk ook mijn engelse partner en vrienden lusten ze meeste kenden ze niet !

 152. Pieter 24 november 2014 19:00 uur

  Zeg Marian, je kunt natuurlijk de zwarte puntjes uit de schorseneren verwijderen, maar dat is geen reden om ze ook uit je tekst te schrappen, hoor.

 153. Olga 2 december 2014 17:58 uur

  Beste Okke of lezer, kun je schorseneren ook in de stoomoven (lage druk) garen? Alvast bedankt!

Over deze site

Schorseneren.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Schorseneren.nl alles over het doel van deze site.